Okrugli stol

Travnik ispunjava sve uvjete za dobivanje statusa grada

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
11.04.2016.
u 07:00

Ne daju se Hrvati Travnika, ne žele, ne prihvaćaju dvostruka mjerila koja su očigledna i, kao po pravilu, na njihovu štetu, u ovom slučaju kada je u pitanju (pre)ustroj Travnika, a s pogleda na upornost i želju bošnjačke politike kada je Mostar u pitanju. Istina, takve se paralele otvoreno ne vuku, ali to nije teško zaključiti i od takvih se paralela jednostavno ne može pobjeći. A i zašto bi!

Tri tematske cjeline

Proteklog je vikenda, naime, u organizaciji travničke Udruge za humani i održivi razvoj “Klik”, na čelu s predsjednikom Goranom Pejakovićem u Travniku organiziran okrugli stol o temi “Preustroj općine Travnik u gradsku zajednicu - razlozi, modeli, načini i primjena dobre prakse”. Okrugli stol održan je u amfiteatru Sveučilišta “Vitez” u Travniku, a podijeljen je bio u tri tematske cjeline, i to Socio-ekonomski aspekti utemeljenja Travnika kao gradske zajednice; Ustroj grada i razdioba njegovih nadležnosti u odnosu na višu i nižu razinu vlasti i Konstituiranje gradskih tijela vlasti i izborno zakonodavstvo. Uvodničari su bili ugledni članovi akademske zajednice, profesori univerziteta i sveučilišta iz Travnika, Viteza, Banje Luke, Sarajeva, Mostara, istaknuti društveno-politički i kulturni djelatnici, a moderatori mr. sc. Tvrtko Milović, djelatnik HRT Kiseljak, i Milan Sitarski, djelatnik Instituta za društveno-politička istraživanja. Ovim zanimljivim stručnim izlaganjima i raspravama tijekom rada okruglog stola nazočili su brojni uglednici iz političkog i kulturnog života, prosvjetni djelatnici…, Travnika i SB županije. Izlaganja su bila vrlo zanimljiva, povijesno i znanstveno “potkovana”, a bilo je zanimljivih pitanja, iznesenih prijedloga, sugestija, argumenata ‘za’ i ‘protiv’…, a sve u tolerantnom duhu. Čvrste argumente za preustroj Travnika u gradsku zajednicu, iz “opipljive” vizure svakodnevnog susretanja s problemima koji traže preustroj ovog srednjobosanskog kulturnog, obrazovnog i administrativnog središta, iznijeli su Niko Grganović, predsjednik Općinskog vijeća Travnik, i Nikola Grubešić, ministar u Vladi SB županije, ujedno i predsjednik ŽO HDZ-a BiH. A sukus njihovih konstatacija, ukazivanja na problematiku, nepravde, neravnopravnost…, mogao bi biti: “Preustrojem u gradsku zajednicu Travnik neće biti materijalno bogatiji, ali ni siromašniji, no bit će, kada je teritorijalna i nacionalna zastupljenost u svim strukturama života, rada i djelovanja u pitanju, pravedniji, pošteniji”. A zar to nisu politička, demokratska, ljudska, pa i Božja načela, pitanja su na koja Hrvati Travnika traže konkretan odgovor.

“Ovo je prvi put da je u Travniku otvoren dijalog o budućnosti našega grada koji ima dugu i bogatu povijesnu tradiciju. Ovo je, rekao bih, ozbiljan korak u razmišljanjima kako dalje. Možemo li, kojim putom, na koji način pronaći nove modele organizacije, rada, djelovanja, života i suživota. Treba zahvaliti Udruzi ‘Klik’ na organizaciji ovakve rasprave s uglednim uvodničarima iz akademske zajednice iz cijele BiH, koji su stručnim i argumentiranim viđenjima upozoravali na moguće putove kojima bi mogli ići prema iznesenim ciljevima. Drago mi je što je sve proteklo u opuštenom, tolerantnom i demokratskom ozračju, uz suprotstavljanje ideja, mišljenja, argumenata…, daleko od političko-stranačke svakodnevice”, kazao je, zadovoljan, predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Travnik Bojan Domić.

Otvoren dijalog

“Travnik ispunjava sve uvjete za dobivanje statusa grada, a slijedom toga i gradske zajednice. Stoga, željeli smo čuti što kažu, predlažu, kako vide naša traženja i razmišljanja, stručnjaci za određene oblasti koje dotiču ili govore o ovakvoj vrsti (pre)ustroja Travnika. Želimo dodatna saznanja što i kako treba raditi, kako do zajedničkoga cilja koji bi nosio boljitak i pravičnost za sve njegove građane bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Ne treba zaboraviti da je OV u svojoj strategiji razvoja donio odluku kako bi Travnik do 2020. trebao dobiti status grada. E, sada, s takvom odlukom koju u potpunosti podržavamo (Hrvati op. a.), tražimo i dodatne putove kako bi Travnik bio organiziran u gradsku zajednicu, na opće dobro i ni na čiju štetu”, poručio je magistar Goran Pejaković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?