Prezentirana kampanja

Transplantacija još uvijek tabu-tema, BiH među najlošijima u doniranju organa

09.05.2019.
u 10:00

U organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva, Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH i Donorske mreže u BiH, u Sarajevu je održana konferencija za medije na kojoj je prezentirana kampanja pod geslom “Za život - pričaj, podrži, podijeli”, čiji je cilj podizanje javne svijesti o značaju doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja transplantacijom, piše Večernji list BiH. Cilj ove kampanje je razbiti predrasude kod građana u BiH o doniranju organa i njihovoj transplantaciji. Naime, darivanje organa u BiH još je uvijek tabu-tema i ovom prilikom želi se podići svijest kod građana.

Kampanja traje dva mjeseca

Prema riječima dr. Olivere Tadić, Donorska mreža nije organizacija koja nalazi organe nego joj je cilj otkloniti predrasude kod građana o doniranju i transplantaciji organa. Ovakve zahvate mogu izvoditi samo specijalistički timovi u ovlaštenim medicinskim centrima. U Europi je zakonom regulirano da se poštuje anonimnost između darivatelja i primatelja. Moderne tehnike presađivanja trenutačno pružaju gotovo neograničene mogućnosti zahvaljujući istraživanjima koja se provode u cijelom svijetu, a posebno na području presađivanja sa živih darivatelja.

Stoga je cilj ove kampanje uputiti javni poziv svim građanima da sudjeluju u njoj, na način da mobitelom snime kratki film koji može biti praćen glazbom. Rok za dostavu je 7. lipnja, a najuspješniji video koji dobije najviše lajkova na Facebooku bit će nagrađen s 1500 KM. Tomislav Žuljević iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih pacijenata u BiH kazao je kako će u najskorije vrijeme predstavnici Udruge obići fakultete u BiH kako bi animirali mlade ljude da se uključe u ovu kampanju. On je naglasio kako su u Federaciji BiH više od dvije tisuće bolesnika koji su na dijalizi te da se njihov broj svakim danom povećava.

Mali broj transplantacija

“Procjene su da su ih u BiH više od tri tisuće, a problem je što se u BiH vrši mali broj transplantacija. No, ne smijemo zaboraviti ni osobe koje čekaju na transplantaciju srca i jetre, koji nemaju drugu šansu za život, to im je jedina prilika za razliku od pacijenata koji su na dijalizi”, kazao je Tomislav Žuljević te dodao kako su iz njegove Udruge presretni što je Federalno ministarstvo zdravstva zajedno s Udrugom i Donorskom mrežom u BiH pokrenulo ovu kampanju pod nazivom “Za život - pričaj, podrži, podijeli”, koja će se odvijati u iduća dva mjeseca. Za nas pacijente ovo je važan iskorak u nadi da će objavljena kampanja polučiti rezultate, odnosno povećati broj transplantacija u BiH. Podsjećanja radi, svaki građanin u FBiH potencijalni je donor organa, osim ako se ne izjasni drukčije tijekom života, stoji u novom članku u usvojenom zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u FBiH.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije