SB ŽUPANIJA

Trajnu novčanu naknadu dobit će 1120 branitelja, počinje isplata

16.07.2020.
u 15:00

U Travniku je, pod predsjedanjem Josipa Kvasine, održana izvanredna sjednica Sabora Srednjobosanske županije, a od četiriju točaka dnevnog reda najznačajnija je bila ona koja se ticala braniteljske populacije – prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi. Zakon je nakon nešto dulje rasprave saborskih zastupnika te predstavnika braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata koji su podržali donošenje ovog zakona usvojen većinom glasova nazočnih zastupnika. Tako će usvajanjem ovog zakona 1120 branitelja ostvariti svoja prava te imati mjesečnu novčanu naknadu čija isplata počinje već u ovom mjesecu. Kako su istaknuli predstavnici braniteljskih udruga i Uprave za branitelje SB županije, donošenje ovog zakona znači da Srednjobosanska županija ima ponajbolji Zakon o novčanoj egzistencijalnoj naknadi u Federaciji BiH. Naime, pravo na novčanu egzistecijalnu naknadu imat će i supruge branitelja ako dođe do njihove smrti. Također, iznos mjesečne novčane naknade vezan je proporcionalno i za iznos prosječne plaće u Federaciji BiH.

Tako je za očekivati da će iznos iz godine u godinu biti veći. Uz navedeno, na osnovi financijskih mogućnosti, radni tim Vlade SBŽ-a, saborski zastupnici te braniteljske udruge razmatrat će mogućnosti kako bi je i svi drugi koji trenutačno ne ostvaruju pravo na ovu naknadu dobili u predstojećem razdoblju. Usvojene su i odluka o izmjenama financijskog plana Županijskog ravnateljstva za ceste za 2020. te odluka o izvršavanju financijskog plana Županijskog ravnateljstva za ceste za 2020. Na dnevnome redu našao se i prijedlog odluke o imenovanju članova Neovisnog odbora za izbor i reviziju, a ta je odluka usvojena većinom glasova, a u Neovisni odbor imenovani su: Dalibor Šantić, Nikola Mlakić, Midhat Sarajčić, Slaven Garić, Ramo Mecavica, Lidija Lendo i Arnes Hajdarević, priopćeno je iz Županijskog odbora HDZ-a BiH SBŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?