Svjetska zdravstvena organizacija

Toplo vrijeme donosi opasnosti od virusa Zika u Europi, na udaru i BiH

19.05.2016.
u 07:00

U idućih nekoliko mjeseci, dolaskom toplijeg vremena, očekuje se širenje virusa Zika u Europi, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), izjavivši ranije kako je rizik od širenja virusa dosta nizak. Najveći rizik postoji u oblastima s velikim brojem komaraca, poput sjeveroistočne obale Crnog mora, prenosi Reuters.

Tisuće oboljelih

Virus koji je prvi put otkriven u Brazilu prošle godine, a koji prenose komarci, zabilježen je u više od 50 zemalja i povezan s tisućama slučajeva mikrocefalije, rijetkog defekta pri rođenju djece s neobično malom glavom. Odjel SZO-a u Europi smatra kako aktualne rizike ne treba podcjenjivati. Najveća opasnost može se javiti na otoku Madeira i crnomorskoj obali Rusije i Gruzije, u kojima je autohtoni komarac “Aedes” odgovoran za većinu infekcija.

Francuska će najvjerojatnije imati umjereni rizik od izbijanja virusa Zika zbog gustoće njezina gradskog stanovništva. Slijede je Italija, Malta, Hrvatska, Izrael, Španjolska, Monako, San Marino, Turska, Grčka, Švicarska, Bugarska, Rumunjska, Slovenija, Gruzija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Rizik u Velikoj Britaniji dosta je nizak. “Stupanj rizika od širenja virusa razlikuje se od zemlje do zemlje. Pozivamo države u kojima je mogućnost širenja ovog virusa veća da poduzmu sve nužne mjere u sprečavanju”, rekla je Žužana Jakob, direktorica regionalnog ureda SZO u Europi.

Tigrasti komarac

Liječnici SZO-a upozorili su kako je, osim mikrocefalije i oštećenja mozga kod novorođenčadi, virus Zika uzročnik i sindroma “Gilen Bareo”, rijetkog neurološkog sindroma koji uzrokuje privremenu paralizu kod odraslih. Da razloga za dodatni oprez uistinu ima, stručnjaci su upozorili već početkom godine, zbog činjenice da je jedan od prijenosnika i tigrasti komarac koji je prisutan na čitavom Mediteranu, pa tako i u BiH. Njegovu sezonu možemo očekivati u lipnju, što, dakako, ovisi o temperaturi zraka pa na Jadranu može doći i ranije.

Upravo je na Jadranu tigrasti komarac postao najčešća vrsta komarca. Stručnjaci ponavljaju mjere koje ćemo s toplijim vremenom zasigurno češće slušati - uklonite posude s vodom u vrtovima, vaze, razni otpad koji u vrtovima “glumi” neke posude i skuplja vodu...

To je jedini način za sprečavanje legla komaraca, dok osobna prevencija inzistira na nanošenju repelenata, odjeći dugih rukava i nogavica. Jedine su to mjere prevencije od uboda komarca, pa tako i zaraze virusom Zika. Zabilježene su ranije ipak druge virusne bolesti koje prenose upravo komarci, poput groznice denga.

Iako većina zaraženih neće imati nikakve simptome, problem je posebna skupina ugroženih - trudnice.

Ni sama trudnica ne mora osjećati nikakav simptom zarazom tim virusom, no on može ostaviti teške posljedice na njezin plod. Te su teške posljedice mikrocefalija i teški zastoji u razvoju novorođenčadi čiji je broj povećan u južnoameričkim državama.

Iako zdravstveni autoriteti naglašavaju kako ta veza još nije znanstveno potvrđena, činjenica je da na oprez i sami upozoravaju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije