tako dobra i posebna

Topi se u ustima: Lisnata pogača sa sirom

Mamina jela
14.11.2021.
u 17:52

Vjerojatno niste imali prilku do sada je probati, a kada to jednom uradite, shvatit ćete zašto je ona toliko dobra i posebna! 

Sastojci

oko 900 grama brašna
200 ml mlijeka
2 jaja + jedno bjelance
6 kašika ulja
6 kašika jogurta
40 grama svježeg kvasca
kašika šećera
dvije kašičice soli.

I još:

100 grama margarina
400 grama mladog sira
jedno žumance i malo mlijeka za premazivanje pogače prije pečenja.

Priprema

U 200 ml mlakog mlijeka staviti šećer i kvasac i sačekati da kvasac nadođe. U prosijano brašno dodati sve sastojke i preostalo mlako mlijeko i umijesiti mekano tijesto te ga ostaviti da raste na toplom oko sat vremena. Margarin sobne temperature umutiti da postane mekan (da može da se razmaže na tijesto). Sir posoliti, ako nije slan.

Podijeliti tijesto na četiri dijela i svaki rastanjiti pravokutno na oko 1 cm debljine. Premazati svaki dio margarinom pa sirom, preko staviti sljedeći list tijesta, ponoviti postupak. Poslednji, četvrti dio tijesta ne mazati ničim, piše minimagazin.info

Sada rukama blago pritiskati da se tijesto raširi, a da bi se dobio pravokutnik veličine od oko 28×40 cm.

Tijesto presjeći prvo napola, a onda svaku polovicu još dva puta tako da se dobije šest traka tijesta. Svaku traku uvijati od polovice na jednu, a drugu polovicu na drugu stranu. Ne vući i rastezati trake!

Pripremiti tepsiju (30 cm do 32 cm) i namaziti je uljem. U sredinu staviti prvi, krajnji dio tijesta koji se uvrne, do njega sljedeći i tako svih šest traka.

Foto: Mamina jela

Krajeve oko 1 cm odsjeći i izravnati prije stavljanja u tepsiju. Pogaču premazati žumancetom razmućenim s kašikom mlijeka. Ostaviti na toplom mjestu još oko pola sata prije pečenja.

Pogaču peći oko 45 minuta na 180 stupnjeva (u ovisnosti od toga koliko vam je pećnica jaka).

Foto: Mamina jela

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije