higijenske navike

Tko pere ruke nakon WC-a: Državljani BiH na vrhu, Talijani pri dnu

01.03.2020.
u 16:52

Zbog epidemije koronavirusa Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da je jednostavan čin pranja ruku - posebno nakon svakog posjeta toaletu, prije jela ili dodirivanja lica - najvažniji faktor u borbi protiv širenja bolesti.

Suvišno je naglašavati da bi svatko trebao oprati ruke nakon korištenja WC-a, a u prilog tome idu i povjesne činjenice koje govore da je samo uvođenje čiste vode i usvajanje zdrave navike korištenja iste iskorijenilo brojne bolesti u suvremenom svijetu, poput tifusa, piše Klix.ba. 

No, čini se da se te higijenske navike ne pridržavaju bas svi Europljani. Studija Gallup Internationala iz 2015. godine, suprotno očekivanjima, pokazala je kako se ruke manje peru u razvijenijim sredinama.

Prema ovom istraživanju za higijenu najviše brinu građani Bosne i Hercegovine, gdje čak 96 posto pojedinaca nakon odlaska na wc pere ruke toplom vodom i sapunom - što je u biti i najispravniji način. U društvu onih koji drže do higijene su i Moldavci, Portugalci i Turci.

No, veliki broj Europljana ne opere ruke nakon posjeta WC-u. Najgora situacija je u Italiji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Rusiji i Francuskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?