Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH obratit će se Uredu visokog predstavnika

Tko je mimo zakona o državnoj imovini na Grad Sarajevo uknjižio zgradu Parlament FBiH, pitanje je za visokog predstavnika

27.11.2023.
u 13:22

Za razliku od Zastupničkog doma koji je najprije otkazao sjednicu, a potom pronašao zamjenski prostor u kojemu će zasjedati, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH pod predsjedanjem Tomislava Martinovića odlučio je redovitu sjednicu održati u sali u kojom Parlament Federacije BiH zasjeda od 1994. godine.

Usprkos činjenici da strop sale prokišnjava te da prema nekim procjenama nema sigurnosnih uvjeta za zasjedanje u dosadašnjoj sali, otkazivanje sjednice i zasjedanje u nekom drugom prostoru nije opcija, jasno je poručio predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH te izaslanicima pročitao dopis u kojemu je tražio žurno rješavanje problema i osiguranje uvjeta za nesmetan rad Parlamenta Federacije BiH. „Imajući u vidu činjenicu da problem prokišanjavanja sale u kojoj zasjeda Parlament Federacije BiH postoji već neko vrijeme, barem nekoliko mjeseci, zanima me zašto dosad taj problem nije otklonjen, odnosno zašto odgovorni nisu poduzeli odgovarajuće mjere i aktivnosti kako bi osigurali uvjete za rad Parlamenta Federacije BiH. Otkazivanje sjednica nije niti smije biti opcija za koju ćemo se odlučiti. Birani smo da radimo svoj posao, donosimo zakone i druge akte koje se od nas očekuju naši birači kao i svi građani Federacije BiH u čijem je interesu nesmetan rad Parlamenta Federacije BiH“, napisao je Martinović u dopisu tajnicima oba doma Parlamenta FBiH, načelniku zajedničke službe te direktoru Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH.

U svim dosadašnjim odgovorima na problem prokišnjavanja sale u kojoj skoro 30 godina zasjeda Parlament FBiH razlog zbog kojeg se ne poduzimaju aktivnosti na saniranju štete na stripu navode se neriješeni vlasnički odnosi. Naime gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić po dolasku na ovu dužnost uknjižila je zgradu na adresi Hamdije Kreševljakovića 3. u kojoj su smještene stručne službe federalnog parlamenta i u kojoj oba doma ovog zakonodavnog tijela zasjedaju na Grad Sarajevo.


Povod je to obraćanju visokom predstavniku Christianu Schmidtu kojeg je najavio predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. „Ja ću se danas jednim dopisom obratiti visokom predstavniku, upoznati ga sa situacijom u kojem se nalazimo, sa činjenicom da je netko blokirao rad najviše zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, te je mimo zakona o državnoj imovini i bez našeg znanja uknjižio imovinu na Grad Sarajevo“, kazao je Martinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?