Dodatni problem za SDA je gubitak još jednog izaslanika u Tuzlanskoj županiji

Tko će od Bošnjaka imati većinu, a time i činiti vlast, odlučit će se "iz šešira"

dom naroda fbih
Vecernji.ba
22.11.2022.
u 21:55

Sada je situacija takva da SDA ima osam sigurnih ruku nakon gubljenja izaslanika u Tuzli, dok pak probošnjački oporbeni blok zadržava deset sigurnih ruku

Klubovi naroda Skupštine Tuzlanske županije jučer su izabrali većinu izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a tajno glasovanje pokazalo je kako je vodeća bošnjačka stranka SDA sebi dodatno zakomplicirala situaciju jer je očekivala dvojicu izaslanika, no dobila je izravnim ždrijebom jednoga, piše Večernji list BiH.

To pak najizravnije znači da SDA time umanjuje izglede naći se u izvršnoj vlasti u Federaciji i državi BiH jer je ključno tko će držati pod nadzorom bošnjački Klub Doma naroda. U Skupštini Tuzlanske županije izbori svih izaslanika obavljani su tajnim glasovanjem, a prema rezultatima, SDA je dobio jednog bošnjačkog izaslanika, kao i SDP odnosno NiP te neovisni zastupnik Senad Alić.

Peti izaslanik ide u ždrijeb s obzirom na to da jedna lista SDA i jedna Stranke za BiH imaju po četiri glasa. Dodatni razlog za brigu SDA ima jer je jedan od zastupnika SDA glasovao za kandidata Stranke za BiH, čime je svog stranačkog kolegu poslao u ždrijeb. Prema trenutačnim informacijama, ždrijeb mora biti obavljen do kraja ovoga mjeseca.

SIP izvlači

A provest će ga Središnje izborno povjerenstvo. Nije to jedina sredina u kojoj će se voljom ždrijeba, odnosno "iz šešira" određivati izaslanici federalnog Doma naroda. Prema dosadašnjem rasporedu, sigurnih devet odnosno deset mandata u bošnjačkome Klubu imali su blok SDA odnosno "osmorke". No, sada je situacija takva da SDA ima osam sigurnih ruku nakon gubljenja izaslanika u Tuzli, dok pak probošnjački oporbeni blok zadržava deset sigurnih ruku. Kako bi sudjelovali u vlasti, oba bloka trebaju najmanje jedanaest ruku, odnosno dvanaest kako bi imala većinu u pojedinom nacionalnom klubu Doma naroda. Naime, svaki konstitutivni narod - Hrvati, Bošnjaci i Srbi - nakon izmjena koje je nametnuo visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt ima po 23 izaslanika, dok predstavnici ostalih imaju jedanaest izaslanika.

Istim izmjenama definirano je da predsjednika Federacije BiH i dvoje dopredsjednika može kandidirati svaki klub konstitutivnih naroda koji skupi jedanaest ruku. U hrvatskome bloku sve je već odavno poznato. HDZ BiH s drugim strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH ima najmanje 17, a moguće čak i osamnaest mandata u Domu naroda Federacije BiH. Srpski Klub, po svemu sudeći, neće se moći uspostaviti, pa će trebati dodatno tražiti u županijskim skupštinama čak i imena koja nisu prošla izborni prag. No, potpuna nepoznanica vjerojatno do kraja mjeseca bit će bošnjački Klub u Domu naroda. Tamo će se, uz izvlačenje "iz šešira" za Tuzlansku županiju, naći još po dva imena iz Posavske odnosno Hercegbosanske županije. U obje ove županije jednak je odnos između oporbenog bloka probošnjačkih stranaka odnosno vladajućeg SDA. Uz to, nejasno je i kome će otići mandat iz Bosansko-podrinjske županije u Klubu Bošnjaka.

Teorijski je moguće da svi preostali mandati koji nisu raspoređeni otiđu u ruke SDA odnosno bloka okupljenog oko Socijaldemokratske partije. To će onda, po svemu sudeći, i zacementirati situaciju. Moguće čak i promijeniti sadašnje partnere u vlasti. Izmjene koje je nametnuo visoki predstavnik otvorit će ubuduće i druge vrste kombinacija, pa bi se lako mogle dogoditi situacije stvaranja širokih koalicija. Kako s hrvatske tako i s bošnjačke strane. Naime, sa Schmidtovim izmjenama zadržane su prilično kontroverzne odredbe prepisane iz Ustava Federacije BiH da se iz svake županije bira po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda ako je takav biran u tamošnju županijsku skupštinu.

Hrvati presuđuju

Koliko takve odredbe stvaraju mogućnost špekulacija, potvrđuje ponovno predstavljanje Hrvatom iz županije sa sjedištem u Goraždu. Tamo će, naime, Berina Fejzić, kći notornog kriminalca i Bošnjaka koji se lažno izjašnjavao kao Hrvat, predstavljati ovaj narod u Domu naroda.

S obzirom na to da nepravda postaje pravilo, hrvatske stranke mogle bi vrlo lako početi zloupotrebljavati tu činjenicu i na kraju postati presudne za uspostavu federalne vlasti biranjem "svojih" Bošnjaka i Srba u županijama gdje su većina. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?