Kako podići sigurnosne kapacitete u digitalnom prostoru

Tjedno u BiH bude više od 1500 hakerskih napada, štete milijunske

04.12.2023.
u 20:10

Zbog nepostojanja strateškog pristupa u borbi protiv različitih vrsta cyber-kriminala, ali i značajne brzine prilagodbe hakera, poslovna zajednica u BiH trenutačno je izložena značajnom riziku od takvih prijetnji, a koje mogu u velikoj mjeri omesti poslovanje, odnosno dovesti do značajne štete za financije, infrastrukturu i podatke tvrtki, piše Večernji list BiH.

Uz procjenu kako se gubici prouzročeni cyber-napadima mjere u milijunima maraka na godišnjoj razni, raste svijest o potrebi bržih i učinkovitijih procesa koji trebaju dovesti do podizanja razine sigurnosti, a na tom putu potporu pruža i Europska unija, i to kroz projekt "Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim poduzećima u BiH - EU4DigitalSME" koji sufinanciraju EU i vlada SR Njemačke.

Upućene preporuke

U okviru projekta Udruga "e-Transformacija" nedavno je uspješno organizirala treći Cyber Security Summit koji je kupio više od 200 sudionika uz različitih sfera poslovnog i društvenog života, pri čemu su definirani i zaključci, a na osnovi čije se realizacije želi na višu razinu podići sigurnosno stanje u digitalnom prostoru. Semir Dedić, predsjednik Udruge "e-Transformacija", u razgovoru za Večernji list naglasio je kako je potrebno mapirati raspoložive kapacitete jer mi danas ne znamo čime raspolažemo te raditi i na strategiji koja će podići svijest o cyber-sigurnosti na društvenoj razini, ali i strategiji podizanja cyber-sigurnosnih kapaciteta u BiH, kako na institucionalnoj razini tako i u nevladinu sektoru.

Dedić je naglasio i kako je nužno aktivnije raditi na državnoj razini na izradi propisa koji će regulirati tu oblast, odnosno korištenje digitalnih tehnologija i cyber-sigurnosti, a potrebna je i podrška nevladinom sektoru, kao i izrada novih te unaprjeđenje postojećih kapaciteta za praktične treninge i simulacije, a što je osobito važno kompanijama u pogledu cyber-sigurnosti. Apel je također upućen visokoobrazovnim institucijama da u svoje nastavne planove uključe proučavanje cyber-sigurnosti, a zaključak je i kako na društvenoj razini treba provesti sveobuhvatno istraživanje kako bi se dobila jasna slika stanja cyber-sigurnosti.

Jačanje sigurnosti

Konferenciji su, potvrdio je, prisustvovali i ljudi iz institucija koji su iznimno stručni, kao i predstavnici kompanija koje imaju ozbiljne stručnjake na ovom polju. Drugim riječima, BiH ima kapacitete za suočavanje s ovim problemom, no potreban je širi društveni kontekst, odnosno upoznavanje većeg broja aktera te jasno mapiranje kada govorimo o ljudskom, institucionalnom kapacitetu, kao i kapacitetu privatnog sektora. A kakvo je danas stanje kada govorimo o cyber-sigurnosti? Dedić navodi kako u BiH postoje slučajevi cyber-napada s velikim financijskim štetama. Tu je, primjerice, slučaj sa štetom koja prelazi milijun maraka.

Naglasio je i kako se u BiH zabilježi više od tisuću i pol napada tjedno, dok je taj broj u zemljama okruženja oko 900. Zaključci i poruke sa summita jasno govore o potrebi analitičkog pristupa tematici koja sa sobom nosi ozbiljne sigurnosne rizike za poslovnu zajednicu, ali i tijela vlasti jer ne treba zaboraviti kako se prošle godine nekoliko institucija našlo pod hakerskim napadom koji je uputio na značaj jačanja sigurnosnih protokola. Podsjetimo, projekt "Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini", koji uključuje i projekt "EU4DigitalSME", koji sufinancira Europska unija, za cilj ima stvoriti povoljno okruženje za mala i srednja poduzeća (MSP) kako bi uspješno provodila digitalizaciju i inovacijske transformacije. Projekt kroz bolji pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama diljem vrijednosnih lanaca podržava stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za tehnološku transformaciju malih i srednjih poduzeća u konkurentnim sektorima. To će dovesti do boljeg učinka poduzeća, a posebno MSP, startup kompanija i kompanija srednje tržišne kapitalizacije kako bi postale konkurentnije po pitanju njihovih procesa poslovne proizvodnje, proizvoda i usluga upotrebom digitalne tehnologije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?