Istječe vrijeme za dogovor o Izbornome zakonu, sukobu interesa i sudovima

Tjedan europske odluke - radne skupine prave nacrte triju zakona

storyeditor/2024-02-12/53524528761_a556a73478_h.jpg
13.02.2024.
u 18:21

Radne skupine koje čine predstavnici vladajućih stranaka započele su jučer iza zatvorenih vrata razgovore u pokušaju da dođu do nacrta triju zakona važnih za europski put zemlje - oko izbornih propisa, sukoba interesa odnosno sudova, piše Večernji list BiH. Zamišljeno je da će ovi timovi koje čine po dva odnosno tri predstavnika stranaka napraviti zajednički kostur zakonskih rješenja o kojemu bi se eventualno već u četvrtak okupili čelnici HDZ-a BiH, SNSD-a i "trojke", koju čine SDP BiH, Naša stranka te Narod i pravda, i pokušali ih popeglati do kraja. Novi sastanak vladajuće većine u tome slučaju bi se održao u Mostaru. Već u petak planirao je da se jedan zakon koji se tiče sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma nađe na dnevnome redu izvanredne sjednice državnog Doma naroda. Taj je zakon odavno već usuglašen, a njegovo donošenje važno je kako se BiH ne bi našla na sivoj listi Moneyvalla, a s druge pak strane jedan je od četiriju onih čije donošenje očekuje Europska komisija kako bi bezuvjetno preporučila Europskom vijeću otvaranje pregovora s BiH potkraj ožujka. Čelnik HNS-a BiH i HDZ-a Dragan Čović ne isključuje mogućnost da se u petak na dnevnome redu Doma naroda Parlamenta BiH nađu i drugi zakoni.

Bez Hrvata ništa

- Ako to ne uradimo, može nastati puno problema u funkcioniranju vlasti BiH krajem ožujka. Taj moj optimizam stoji apsolutno jer toliko malo treba uraditi oko Izbornog zakona iako netko želi da mi zašutimo oko stavke Predsjedništva. Ista je stvar o sukobu interesa, slična je stvar oko sjedišta Žalbenoga vijeća državnoga Suda. Nijanse su u pitanju. Moramo imati snage donijeti odluke. Imamo dovoljnu većinu u Parlamentu da to završimo - ako ne ovoga, onda sljedećeg tjedna. Dinamično radimo - rekao je jučer Čović. On je odbacio tvrdnje kako hrvatska strana "otežava" postizanje dogovora inzistirajući na određenim rješenjima. - Ne da otežavamo nego jedini koji iskreno predvode sve europske procese su predstavnici hrvatskog naroda. Da nema predstavnika Hrvata u vlasti na razinama i entiteta i BiH, ništa ne bi funkcioniralo. Jedina poveznica koja danas čuva od različitih nasrtaja su Hrvati. Zato kažem da je BiH naša domovina. Ali u našoj domovini moramo graditi elemente koji je dugoročno mogu očuvati. Jedan od kamenčića u toj slagalici je Izborni zakon pa ste vidjeli kakve su reakcije. Svi vam izravno kažu da nema smisla da se Hrvatima biraju predstavnici u Predsjedništvu i domovima naroda, a kada se to pokuša provesti izmjenama Izbornoga zakona koje mi nazivamo odvraćanje, vidite kakve reakcije dobijemo. To je simbolična izmjena. Čak neki to odmah zovu trećim entitetom, što je stara slagalica.

Usvojen program integriranja

Nezamislivo je da u BiH može dugoročno netko nekome birati predstavnike ili da imate dva bošnjačka člana Predsjedništva. Mi ne otežavamo, nego vodimo cijeli proces i ne bismo bili u ovoj situaciji da nije hrvatske politike u BiH - rekao je Čović. Odbacio je mogućnost da se BiH uredi kao građanska država s dominacijom jednoga naroda. - Tko to ne želi uvažavati i izvana, ne želi dobro Bosni i Hercegovini - rekao je Čović. Čelnik SDP-a BiH i premijer FBiH Nermin Nikšić kaže kako je spreman na kompromis. - Smatram da nijedan interes koji bi se stavio iznad bilo kojega građana u cijeloj BiH nije vrijedan našeg europskog puta i stvaranja pretpostavki da otvorimo pregovore s Europskom unijom o članstvu BiH - rekao je. Dodao je kako je spreman nositi "svoj križ", čak i po cijenu da ga se lažno proziva kako je nešto izdao. U slučaju da ne bude dogovora, alternativa je novo zaoštravanje odnosa. Zajedno s naporima političkih čelnika, predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto okupila je Kolegij za europske integracije koji je usvojio program integriranja BiH u EU. Time je ispunjen jedan od ključnih preduvjeta koji EU očekuje od BiH u nastavku integracijskog procesa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?