ISPOVIJEST PARTIZANA

'Tito je rekao: 'Kad seljaci vide da ja idem u crkvu, doći će u partizane''

Duško Marušić/Pixsell
21.09.2019.
u 19:20

- Četnici i ustaše su surađivali cijelo vrijeme. Kao što su ustaše klali po Hrvatskoj i Bosni, tako su četnici klali i po Srbiji i po Bosni i po Hrvatskoj - rekao je Duplančić

Upartizane su mogli prijeći svi osim ustaša i četnika koji su bili koljači. Oni koji su obrijali brade – njih bismo mi skratili za glavu. Kod nas su prelazili samo oni četnici koji su bili mobilizirani, kao domobrani u Hrvatskoj - kaže Zdenko Duplančić (90), mitraljezac Prve proleterske brigade, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Iz bogate obitelji on je 1941. godine ušao u SKOJ.

– Znao sam što rade Talijani i ustaše. Imali smo sluškinju koja je bila članica Partije i pričala mi o talijanskom sistemu, i tako sam od nje saznavao o zlu fašizma - kaže Duplančić, ističući da je Split bio potpuno crveni grad te da u njemu uopće nije bilo ustaša, kao i da su dominikanci bili antifašisti.

- Četnici i ustaše su surađivali cijelo vrijeme. Kao što su ustaše klali po Hrvatskoj i Bosni, tako su četnici klali i po Srbiji i po Bosni i po Hrvatskoj - rekao je Duplančić, koji je također ispričao zanimljivu anegdotu.

- Moj stric Atilio Duplančić je bio radiotelegrafist u Vrhovnom štabu, a bio je religiozan. I na Božić 1942. kaže on Titu da ide na ponoćku, a Tito će njemu: "Druže Atilio, idem i ja s tobom." A moj stric je Tita zvao "Jozo", i kaže on njemu: "Pa di ćeš ti, druže Jozo, u crkvu?" A Tito veli: "Druže Atilio, puno nas je izginulo, a kad seljaci vide da ja idem u crkvu, onda će i oni doć u partizane." I tako je i bilo - ispričao je Duplančić.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije