PAD PRIHODA

Tisuće umirovljenika bez mirovina, nema novca ni ovaj mjesec

mirovine
VL FOTO
03.07.2014.
u 09:18

Iz zavoda MIO navode kako su prihodi od doprinosa znatno smanjeni

Poplave koje su u svibnju pogodile BiH dovele su do velikog kašnjenja mirovina, a tisuće umirovljenika u lipnju nije nikako dobilo svoj novac.

Korisnici fondova mirovinskog osiguranja iz BiH, koji su pravo na mirovinu ostvarili na području te države, a sada žive u Hrvatskoj, tvrde da su nemarom tamošnjih entitetskih institucija dotjerani do očaja. - Već 13 godina korisnica sam mirovine iz BiH.

Nekad smo mirovine dobivali 15. ili 20. u mjesecu, a svibanjsku još čekam. Mislim da je riječ o diskriminaciji i kršenju ljudskih prava umirovljenika koji ne žive u BiH – kaže Mira Tomljenović iz Slavonskog Broda koja je prije rata živjela i radila u Bosanskom Brodu. Iz Fonda MIO u Republici Srpskoj su naveli kako su posljednje uplate prema Hrvatskoj izvršili u ponedjeljak, te da nisu mogli ranije zbog nedostatka novca. Kada je u pitanju isplata u ovom mjesecu, nisu optimistični da situacija neće biti slična kao i u prošlom mjesecu. Iz Fonda MIO RS navode kako su prihodi od doprinosa uvelike smanjeni ili kasne, zbog čega dolazi do kasnije isplate mirovina iz ovog entiteta. “Imamo velik broj gospodarstvenika koji su plaće isplaćivali u prvoj dekadi mjeseca, a sad ih isplaćuju u drugoj, trećoj, četvrtoj, sukladno tome u istom vremenu uplaćuju i doprinose, što kao posljedicu opet ima kašnjenje mirovina”, kaže glasnogovornik Fonda MIO RS Tihomir Joksimović. Dodaje kako su u prošlom mjesecu prihodi od doprinosa bili doslovno prepolovljeni te da smatra kako će trebati nekoliko mjeseci da se stanje stabilizira. Ništa bolja situacija nije ni u federalnom Zavodu MIO gdje su mjesecima prije poplava bili u nezavidnoj situaciji, a poplave su samo dodatno pogoršale situaciju. Korisnici mirovina koje isplaćuje Federalni zavod MIO, a koji žive izvan BiH također su mirovine dobili znatno kasnije nego uobičajeno.

Najkasnije, tj, 26. lipnja mirovine su isplaćene korisnicima koji sada žive na području Srbije. Ipak, iz ovog zavoda se nadaju kako bi ovaj mjesec mogla biti nešto bolja situacija jer očekuju priljev sredstava od MMF-a čiji bi dio trebao pokriti isplatu mirovina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?