Novi pazar

Tisuće ljudi na ispraćaju Muamera Zukorlića

07.11.2021.
u 14:32

Ukop bivšeg predsjednika i glavnog imama Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću bit će obavljeni danas. Na ispraćaju su se okupili tisuće ljudi.

Dženazu na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru predvodi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović. Bit će ukopan u selu Orlje kod Tutina.

U Novom Pazaru i Sjenici jučer je bio Dan žalosti zbog Zukorlićeve smrti. Podsjećamo, preminuo je jučer u 51. godini usljed srčanog udara. 

Zukorlić je rođen u Tutinu 1970. godine. Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, općina Tutin i Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Islamski fakultet, odjel šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini u Alžiru, a završava ga u ljeto 1993. godine, prenosi Klix.ba. Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka izabran je u listopadu 1993. godine njegovim osnivanjem, da bi na tu funkciju bio ponovo izabran 1998. i 2003. godine. Postdiplomske studije je apsolvirao u Libanu. Na Objediniteljskom Saboru Islamske zajednice u Srbiji 27. ožujka 2007. godine izabran je za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftiju, kako bi u srpnju 2008. godine na izborima u Islamskoj zajednici bio ponovo izabran za njenog poglavara. Bio je kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH 2019. godine i bio je drugoplasirani. Bio je potpredsjednik Narodne skupštine Srbije i lider stranke Pravda i pomirenje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?