BANJA LUKA

Tim Narodne skupštine RS-a danas o 9. siječnju kao danu nastanka RS-a

nsrs
05.10.2016.
u 08:31

Zakon o 9. siječnju, kojim će se urediti obilježavanje nastanka Republike Srpske, danas će razmatrati nadležni tim Narodne skupštine RS-a.
Ovaj tim je radio na pripremama prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim 9. siječanj kao Dan RS-a. Zahtjev koji su bili pripremili taj sud nije prihvatio, javlja Fena. 

Danas će se izjasniti o Zakonu o praznicima RS-a, u kontekstu primjene odluke Ustavnog suda BiH, te rezultatima referenduma o 9. siječnju, održanog 25. rujna u tom bh. entitetu.

Vlada RS-a je 3. listopada utvrdila tekst Zakona o 9. siječnju, kojim će se, kako su naveli, urediti obilježavanje nastanka RS-a, Republike Srpske.

Ranije je Kolegij Narodne skupštine RS-a zadužio entitetsku vladu da pripremi izmjene Zakona o praznicima radi provođenja odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja kao Dana RS-a.

Ustavni sud BiH prije gotovo godinu dana je osporio 9. siječanj kao Dan RS-a te nedavno utvrdio da entitetski parlament nije proveo njegovu odluku iz studenog 2015., te da sporni član 3.b) Zakona o praznicima RS-a, koji govori o 9. siječnju kao Danu RS-a prestao važiti objavom u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?