Kosovski predsjednik

Thaci optužio Beograd da naoružava Srbe na sjeveru Kosova

Kosovski predsjednik
25.01.2017.
u 16:15

Kosovski predsjednik Hashim Thaci tvrdi da Beograd naoružava Srbe na Kosovu kako bi se obranili od, kako kaže, navodnih napada Albanaca.

Thaci je u intervjuu za albanski servis Deutsche Welle rekao kako je Priština odlučna ne dozvoliti Beogradu da se na bilo koji način približi granici Republike Kosovo ili, kako je rekao, u suprotnom ne može jamčiti da neće doći do oružanih sukoba.

Kosovski predsjednik je ocijenio da su potporni zid uz rijeku Ibar u sjevernoj Mitrovici, uhićenje čelnika Saveza za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja u Francuskoj i vlak, koji je iz Beograda trebalo doći do Mitrovice, provokacije Beograda inspirirane “ruskim modelom”.

“Kosovo je spremno odgovori na ovu provokaciju. Imamo informaciju da je u vlaku bilo oružja i pripadnika obučenih paravojnih jedinica koji su namjeravali ući na Kosovo i destabilizirati ga”, rekao je Thaci u opširnom intervjuu objavljenom dan nakon obnavljanja briselskog dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

Thaci tvrdi da je u tome prepoznata namjera Srbije za podjelu Kosova, te zna, kako je rekao, da Srbija naoružava Srbe na sjeveru Kosova.

Upitan li ima dokaze s obzirom na to da je riječ o opasnoj temi koja bi mogla dovesti do sukoba, Thaci kratko odgovara: “Definitivno”.

Srbija, tvrdi, koristi model koji je Moskva koristila u Ukrajini i šalje ljude na sjever Kosova koji naoružavaju Srbe pištoljima i drugim oružjem kako bi se, kako kaže, navodno zaštitili od napada Albanaca.

Uvjeren u to, Thaci je pozvao Srbe na Kosovu da ne postanu žrtve “nacionalističke politike Beograda”.

Na opasku kako se ovih dana i od renomiranih kosovskih intelektualaca moglo čuti da predlažu podjelu Kosova, Thaci kaže da je Priština protiv toga, jer bi takav koncept, kaže, mogao proširiti na sve zemlje zapadnog Balkana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?