banjsko ljetilište

Termalne i ljekovite vode iskoristiti, ne samo za liječenje, već i rekreaciju

31.01.2019.
u 10:50

U Bihaću je predstavljen projekt detaljnih hidrogeoloških istraživanja termomineralnih voda na lokalitetu Gata Ilidža nedaleko od Bihaća (lokalitet poznat po termalnim i ljekovitim vodama) koji je operativna razrada sporazuma potpisanoga između Gradske uprave Bihaća i Vlade US županije.

Vodozahvatni objekt

Odnosi se na namjensko trošenje sredstava prikupljenih iz koncesijskih naknada. Prioritet je izrada projekta detaljnih hidrogeoloških istraživanja jer je područje Gate, kao razvojni projekt za Grad Bihać, vrlo značajno. Predstavljajući ga, dipl. inženjer geologije prof. dr. Mirza Bašagić naglasio je kako je posljednji vodozahvatni objekt – bunar urađen još 1984., a Ministarstvo zdravstva i Gradska uprava konačno su odlučili aktualizirati tu temu. Ovaj resurs, rijedak u svijetu, do određene mjere dao je učinke, no, kako kaže Bašagić, ni izbliza svi raspoloživi potencijali ni do danas nisu prepoznati, zahvaćeni i stavljeni na raspolaganje društvenoj zajednici. Cilj je zainteresiranim investitorima, i sutra koncesionarima, dati konkretne stvari u ruke i da taj resurs razvijati, ne samo za korištenje lječilišta, nego i sport i turizam - kaže Bašagić. – Ministarstvo zdravstva otvoreno je i uložit će sve napore da se pokrene, kako rehabilitacijski tako i rekreacijski centar u Gati, a što je u interesu liječenja naših pacijenata i građana USŽ-a, ali i razvoja turizma - kaže dr. Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USŽ-a. Prednosti banjskoga lječilišta u Gati Ilidži općepoznate su, blizina Nacionalnog parka Plitvička jezera u susjednoj RH i ovdašnjeg Nacionalnog parka Una što pruža niz mogućnosti da se načini iskorak, koji ovaj potencijal omogućuje, k razvoju zdravstvenog i rekreativnog turizma.

Bitna podloga

– O Gati Ilidži dosad se puno pričalo, no nikad se nije ozbiljno pristupilo egzaktnom nalazu što to imamo na području Gate Ilidže u smislu obujma i kvalitete vode, a što je iznimno bitna podloga za razgovore s potencijalnim investitorima - kaže Nijaz Lipovača, pomoćnik gradonačelnika za lokalni ekonomski razvoj. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?