Velika i važna novost u Dječjem vrtiću “Radost” u Kreševu

Terapija senzorne integracije za djecu s poteškoćama u razvoju

16.08.2023.
u 19:18

Terapiju senzorne integracije u vrtiću provode dvije stručne osobe - Matea Cigelj, magistra edukacije i rehabilitacije, senzorno-integracijska pedagoginja, i Ivana Lovrić, magistra pedagogije, koja je još u tijeku stručne edukacije.

U Dječjem vrtiću “Radost” u Kreševu uveli su veliku i važnu novost u svakodnevnom radu, koja je vezana uz zdravlje djece. Riječ je o terapiji senzorne integracije.

Terapija se provodi u specijaliziranoj i posebno opremljenoj sobi, a namijenjena je djeci s poteškoćama u razvoju, točnije s poteškoćama senzorne integracije, kao i za djecu tipičnog rasta i razvoja, bez razvojnih poteškoća, odnosno za svu djecu. To je nesumnjivo obradovalo i roditelje i djecu, prenosi Radio Herceg Bosne.

- Prošle godine, u sklopu projekta proširenja kapaciteta vrtića, osigurali smo senzornu sobu za djecu s poteškoćama u razvoju i, evo, ove godine počinjemo s radom u senzornoj sobi. U sklopu našeg redovitog plana i programa u vrtiću koristimo senzornu sobu za djecu koja su korisnici naših usluga, a po završetku radnog vremena senzorna soba će biti otvorena za sve ostale vanjske korisnike, odnosno za djecu koja nisu redoviti polaznici našeg vrtića, tako da je senzorna soba otvorena za sve zainteresirane. Pozivam sve koji imaju potrebu koristiti usluge i vrtića i senzorne sobe da se jave na broj telefona i mail koji je na našoj Instagram stranici, otvoreni smo za svaki oblik suradnje - kaže Dajana Pecirep, ravnateljica Dječjeg vrtića “Radost” u Kreševu.

Posebna edukacija

Terapiju senzorne integracije u vrtiću provode dvije stručne osobe - Matea Cigelj, magistra edukacije i rehabilitacije, senzorno-integracijska pedagoginja, i Ivana Lovrić, magistra pedagogije, koja je još u tijeku stručne edukacije.

- S ravnateljicom Dajanom i Općinom Kreševo došli smo na zamisao da nam je potrebna senzorna integracija, i to smo, eto, zajedničkim snagama pokrenuli. S obzirom na to da se senzorna integracija provodi kroz posebnu edukaciju, izobrazba je trajala godinu dana, pri čemu je Općina omogućila da kolegica iz vrtića Ivana i ja zajedno pohađamo edukaciju, tako da mi ovdje u vrtiću i općini Kreševo imamo dva senzorno-integracijska pedagoga, čime se možemo pohvaliti - rekla je Matea Cigelj.

Pedagoginja Matea dodatno je objasnila i istaknula da senzorna integracija nije namijenjena samo za djecu s poteškoćama u razvoju jer se tretmani senzorne integracije provode za svu djecu predškolske i školske dobi te odrasle. Radi se samo na načelu igre, na načelu savjetodavnog rada s roditeljima, gdje se može mnogo toga postići na povećavanju njihovih sposobnosti, mogućnosti, kontroli emocija, samokontroli, na razvijanju njihova samopouzdanja, samopoštovanja i samostalnosti, prenosi Radio Herceg Bosne.

- I da se sama djeca znaju izboriti s onim što im smeta, primjerice da dodiruju neke podloge, diraju pijesak, hodaju bosa. Kroz terapije senzorne integracije pokušavamo to umanjiti ili ih naučiti da se nose s tim problemima, da nađemo neku alternativu za tu poteškoću. Tretman senzorne integracije provodi se kroz cikluse. Jedan ciklus sastoji se od 15 tretmana i potom se određuje je li potrebno dodatno proširivati, ovisno o tome je li postignut cilj koji je, zajedno s roditeljima postavljen - dodala je za Večernji list Matea Cigelj.

Senzorna soba

Općina Kreševo je, uz partnersku suradnju sa SBŽ-om, FBiH i Vladom RH, uložila značajna sredstva i napore za dogradnju i uređenje Dječjeg vrtića “Radost”. U sklopu tog projekta opremljena je i senzorna soba po europskim standardima kvalitete i sigurnosti u vrijednosti od 21.762 KM. Osim senzorne integracije, u vrtić su uvedeni redoviti sati tjelovježbe koje vode profesori kineziologije te sati engleskog jezika po metodi Helen Doron. Za djecu koja imaju govorno-jezične poteškoće omogućeni su tretmani logopeda. Sve to uključeno je u cijenu vrtića, roditelji ne plaćaju ništa dodatno. Cijena cjelodnevnog boravka za jedno dijete je 170 KM, a za dvoje djece iz iste obitelji 270 KM. Obitelji koje imaju dvoje ili više djece dobivaju financijske povlastice koje osigurava Općina Kreševo. Dobra praksa je da vrtić radi i preko ljeta, što je važna pogodnost za roditelje.

- U vrtiću trenutačno imamo 90 djece, upisi traju tijekom cijele godine. Dakle, otvoreni smo tijekom cijele godine i ne idemo na kolektivni godišnji odmor. Jedna smo od rijetkih ustanova koje tako rade, trudimo se što više izići u susret našim roditeljima jer nisu svi u mogućnosti uzeti tri tjedna godišnjeg odmora kako bi ga mogli koristiti u vrijeme kad bismo mi napravili kolektivni godišnji odmor - kaže ravnateljica kreševskog Dječjeg vrtića “Radost” Dajana Pecirep. Sve potrebne informacije mogu se dobiti na e-adresu sobasenzornakresevo@gmail.com, kao i na broj telefona 063/609 001 senzorno-integracijske pedagoginje Matee Cigelj. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije