NOVE CIJENE ROAMINGA

Telefoniranje u regiji jeftinije od 27 do 85%

05.04.2019.
u 07:00

Od 1. srpnja ove godine cijene roaming u zemljama zapadnog Balkana drastično padaju, a od 1 srpnja 2021. isti će biti u potpunosti ukinut. Rezultat je to regionalnog sporazuma o roamingu koji je potpisan jučer na drugom Digitalnom summitu zapadnog Balkana u Beogradu. Sporazum o nižim cijenama usluge roaminga potpisale su Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Albanija, piše Večernji list BiH. 

Niže cijene i s EU-om

Važno je naglasiti kako je ovo prvi korak i k smanjenju cijena roaminga između Bosne i Hercegovine, odnosno zemalja zapadnog Balkana i zemalja Europske unije. 
Kako je navedeno prilikom potpisivanja sporazuma, cijene roaminga u zemljama zapadnog Balkana u ovoj prvoj fazi od 1. srpnja bit će smanjene za 27 posto. Prema jučer potpisanom sporazumu, cijene za minutu razgovora ne mogu biti veće od 19 eurocenti, cijene poruke od šest eurocenti, dok će maksimalna cijena za prijenos podataka biti 18 eurocenti, sve bez PDV-a. Kako je navedeno iz Ministarstva prometa i veza Bosne i Hercegovine, cijena roaminga s Albanijom bit će umanjena za čak 85 posto, budući da ova zemlja do sada nije bila dio sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH. Inače, novi regionalni sporazum o roamingu dio je rezultata u oblasti povezivanja, višegodišnjeg akcijskog plana za regionalni ekonomski prostor zapadnog Balkana, na koji su se lideri iz regije obvezali na summitu zapadnog Balkana u Trstu u srpnju 2017. godine, kao i agende prioriteta, podržane na summitu Europske unije i zapadnog Balkana u Sofiji 2018. godine. S novim regionalnim sporazumom o roamingu od srpnja 2021. neće biti nikakvih dodatnih troškova roaminga za sve krajnje korisnike u ekonomijama zapadnog Balkana, a građani će plaćati redovite cijene kao da te usluge koriste kod kuće.

Promjene u regiji

“Dogovor je krajnji cilj! Potpisivanje regionalnog sporazuma o roamingu korak je kojim se mijenjaju stvari u regiji. Usred svog skepticizma možemo glasno reći: ‘Europa daje rezultate’”, rekla je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu nakon potpisivanja ovog sporazuma. Naglasila je kako ovaj sporazum označava novo doba za cijelu regiju. “Zapadni Balkan pokazao je da zajedno, kroz regionalnu suradnju, može i hoće postići presudne i opipljive rezultate, konkretnu korist za naše građane. Uspješna primjena ovog sporazuma ne leži samo u dodatnom smanjenju cijena roaminga i njegovu ukidanju (2021.) u regiji zapadnog Balkana te pokretanju procesa smanjivanja cijena roaminga između zapadnog Balkana i Europske unije, već u korektnom i jednakom postupanju prema građanima naše regije”, kaže Bregu. Podsjeća i na važnost sporazuma s ekonomskog aspekta.

“S ekonomskog gledišta, to je velika stvar za regiju, realizacijom sporazuma gospodarstvenici se povezuju brže i jeftinije, njim se privlače turisti. Njim se dodatno naglašava poruka da Europa daje rezultate! Potpisivanjem regionalnog sporazuma o roamingu regionalne vlade poslale su jasnu poruku posvećenosti europskim vrijednostima i spremnosti da ih uvedu na putu integracije u Europsku uniju. Nama u Vijeću za regionalnu suradnju čast je što smo bili oni koji su omogućili cijeli proces, ali smo isto tako svjesni da je ovo samo početak. Pred nama je još mnogo posla, sljedeći korak je sporazum o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe, arhitekte i inženjere, koji se treba potpisati u srpnju ove godine na summitu u Poznanju. Posvećeni smo ovome, posvećeni smo regionalnoj suradnji koja je prava pokretačka snaga promjena na zapadnom Balkanu”, zaključila je Bregu. Važno je naglasiti kako je za provođenje sličnog sporazuma Europskoj uniji trebalo deset godina, a zemljama zapadnog Balkana tri godine, uz pomoć i podršku EU-a.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?