VISOKE CIJENE

Teleća jetra triput skuplja od svinjetine: 'Kao da su posuta listićima zlata'

10.02.2023.
u 08:37

Cijena kilograma teleće jetre od 11,28 eura, što bi u donedavnoj hrvatskoj valuti značilo 84,99 kuna, ovih je dana doslovce šokirala kupce trgovačkog lanca Tommy u šibenskim Ražinama. Kao da je posuta listićima zlata, komentirali su neki, uspoređujući ih i s cijenom junećeg buta koji je u istom lancu koštao 66 eurocenta manje – 10,62 eura ili 80,02 kune.

 
 

Cijena svinjske lopatice iznosila je pak 3,58 eura (26,97 kn), što znači da se za cijenu teleće jetre isti dan moglo kupiti više od 3 kg svinjetine, držimo li se isključivo mesnog sektora. Što je kumovalo tako visokoj cijeni, iz Tommyja ni nakon četiri dana nismo dobili odgovor. Cijene mesa i mesnih prerađevina u trgovačkim su lancima obično povoljnije nego na tržnicama, no pomnijim obilaskom ni u srcu metropole - tržnici Dolac, nismo našli "dostojnu" konkurenciju što se tiče cijene.

– Mi imamo svoju proizvodnju, svoju farmu i svoje klaonice, a drugi i kupuju od nas i preprodaju. Eto, pogledajte, jezike, iznutrice, grkljan, mozak..., to može imati samo onaj tko ima vlastitu klaonicu. Naravno da cijena jetre može biti i 11,38 eura. No u nas, kad se previše zakolje, gazda još spusti cijenu – uvjerava nas mesar, čiji poslodavac nosi i znak Meso hrvatskih farmi. – Uzgojeno u Hrvatskoj, zaklano u Hrvatskoj, dob kod klanja manja od 8 mjeseci – sve vam tu piše – dodaje.

Uokolo, cijene šarolike, u mesnici Borošak 4,64 eura, Mesoexpertu 5,31..., a najviša koju smo našli bila je 6,10 eura ili 45,96 kuna. Mesar Franceka, gdje se teleća jetra prodaju za 5,30 eura, uvjerava nas da je kod njih ista cijena već 10-15 godina.

 

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić kaže kako su teleća jetra sad već specijalitet, a s obzirom na to da RH više uveze teletine nego je domaća proizvodnja, to se osjeti na cijeni.

– Sigurno da cijena od 11,28 eura nije realna, no sve je stvar ponude i potražnje. I neprimjereno visoke marže koji je konkretni trgovac stavio u cijenu – objašnjava. Godišnje se u nas zakolje blizu 40.000 komada domaće teladi. Jedna teleća jetra nemaju niti dva kilograma, što znači da je jako malo – što neki očito koriste.

Mladen Kušeković, vlasnik Natura Beefa s ekološkim uzgojem teladi i junadi, koje plasira i putem vlastite maloprodaje, kaže kako nam tek slijedi povećanje cijena, posebice mesa, kao posljedica nestašica – ne samo kod nas, nego i u Europi, odnosno smanjenja proizvodnje žive stoke od trenutka kad je krenula korona i panike oko prodaje i izvoza te činjenice da se sad počela trošiti stočna hrana koju su uzgajivači nabavljali po cijenama 50% višim nego godinu ranije.

Jeftinih viškova koji završavaju na našem tržištu više nema. Cijena žive junadi porasla je tako na 3,10 eura/kg, duplo u odnosu na 2020. Natura Beef je u mesnici na Kvatriću od 1. veljače digao cijene 10 do 15%, prije toga u svibnju 2022. Teleća jetra iz ekološkog uzgoja, jedinog u RH, tu su bila 8,2 eura ili 62 kune, a sad 11 eura ili 83 kune.

 

Jetru naručuju i mejlom

– Jetre toliko malo imamo da je ljudi kod nas naručuju i mejlom. Koljemo, naime, svega tri teleta tjedno, što je svega 5-6 kg jetrica. K tome, za razliku od teletine iz uvoza iz Italije, Nizozemske... koja se jeftino prodaje po trgovačkim centrima, u RH se može nabaviti samo jetra domaćeg teleta zaklanog u Hrvatskoj. Nema uvoznih jetara jer je to artikal koji se mora potrošiti u roku nekoliko dana. Otkuda u Tommyju i zašto po tolikoj cijeni, ne znam, možda je stigla avionom, kad se toliko cijeni – rekao je Kušeković.

Komentara 1

TJ
TJekelic
12:40 10.02.2023.

Jel meni samo ili sve redom je krenulo poskupljivati... ja morao sad radit drugi posao i to jedva nasao preko pickjobs stranice a isto tako razmisljam otici trbuh za kruhom u njemacku jer ovdje postaje nepodnosljivo

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije