Loša educiranost stanovništva

Tek 9% stanovništva završilo fakultet, gotovo polovina informatički nepismena

FILE - In this Oct. 5, 2012 file photo, students enter school of La Ronce in Ville d'Avray, west of Paris. France’s government has unveiled Wednesday Aug. 24, 2016 a plan to teach children how to react in case of an attack at school. Every school will hav
10.03.2017.
u 09:00

U Bosni i Hercegovini tek devet posto stanovništva ima visoku stručnu spremu, dok više od četrdeset posto stanovnika starijih od deset godina ne poznaje ni osnovne vještine rada na računalu.

Ovakav porazan i zabrinjavajući podatak iznesen je na nedavno održanoj sjednici Zajedničkog povjerenstva za ekonomske reforme i razvoj Bosne i Hercegovine, u izvješću koje je bilo posvećeno segmentu razvoja ljudskih resursa kroz sektor obrazovanja.

Ulaganje u istraživanje

Kako bi ovaj evidentan deficit bio bar donekle popravljen idućih godina, tražit će se donošenje žurnih modaliteta preko kojih bi bilo povećano ulaganje u istraživanje, kako na sveučilištima tako i na institutima, a sve u cilju povećanja industrijske konkurentnosti i osnaživanja ekonomskog rasta.

Prioritetne mjere u predstojećem razdoblju trebale bi biti fokusirane na poboljšanje kvalitete javnih financija, rješavanje problema nepostojanja jedinstvenog ekonomskog prostora, povećanje konkurentnosti Bosne i Hercegovine, unapređenje politike iz oblasti predškolskog odgoja, srednjeg stručnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja, osiguravanje kvalitetnih, harmoniziranih i pravodobnih statističkih podataka korisnicima, usvajanje nedostajućih strateških dokumenata u sektoru prijevoza, energije i zaštite životne sredine, reforma javne uprave te osiguranje dodatnih izvora financiranja u zdravstvu, zaključeno je na sjednici Zajedničkog povjerenstva za ekonomske reforme i razvoj Bosne i Hercegovine.

Nedavno je Ekonomski institut Sarajevo iznio podatak kako je, između ostalog, uzrok velike stope nezaposlenosti mladih loša kvaliteta obrazovanja, što je uvelike posljedica nedostatka formalnih veza između škola i poslovnog sektora.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije