Naslovnica Vijesti

Tegeltija zatražio osiguranje za vrijeme boravka u Sarajevu

25. svibnja 2019. u 13:51 1 komentara 165 prikaza
Milan Tegeltija

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija se hitno telefonom obratio direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću, te zatražio osiguranje njegove osobne sigurnosti za vrijeme boravka u Sarajevu. 

Tegeltija je, kako navodi u priopćenju za javnost, to uradio "nakon najnovijih istupa ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, kojim poziva na političke prosvjede ispred zgrade VSTV-a BiH, u cilju iznuđivanja promjena ljudi u VSTV-u, a posebno dovodeći ih u kontekst javnog poziva za nasilno rušenje vlasti od prije nekoliko dana, koji je također uputio ministar sigurnosti BiH“.

Predsjednik VSTV-a BiH smatra da je, u kontekstu svih aktualnih događaja i provođenja hajke protiv njega, a posebno izjavama ministra sigurnosti BiH, dovedena u pitanje njegova osobna sigurnost za vrijeme boravka u Sarajevu u kojem obavlja dužnost predsjednika VSTV-a BiH – priopćeno je. 

Dodaje se da ovakvi pozivi koji dolaze od ministra sigurnosti BiH, kao direktnog predstavnika izvršne vlasti u BiH zaduženog za sektor sigurnosti, "predstavljaju posebnu opasnost, kako za sigurnost predsjednika, potpredsjednika i drugih članova VSTV-a BiH, tako i za zaštitu ustavnog poretka u BiH“.

Predsjednik VSTV-a BiH poziva Tužiteljstvo BiH da u okviru svojih nadležnosti razmotri ovakva postupanja ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, u kontekstu odredbi Kaznenog zakona BiH.

Predsjednik VSTv-a BiH također ističe da je bilo kakav oblik pritisaka na nositelje pravosudnih funkcija u BiH, uključujući i organiziranje političkih prosvjeda, nedozvoljen i neprimjeren pritisak na rad pravosuđa.

- Ministar sigurnosti, koji je aktivni političar i direktni predstavnik izvršne vlasti, ne može pozivati građane na građanske prosvjede, jer su svi prosvjedi kojih je on inicijator isključivo političke prirode. S obzirom na navedeno, sve eventualne prosvjede koji bi se mogli dogoditi nakon njegovog poziva, smatrat ću direktnim političkim pritiskom na moj profesionalni integritet i neovisnost, kako i na integritet i neovisnost pravosuđa te ugrožavanje moje osobne sigurnosti od strane ministra koji bi o mojoj sigurnosti, kao i sigurnosti svih drugih građana, morao brinuti – navodi se u priopćenju Milana Tegeltije.