Predsjednik VSTV BiH

Tegeltija: SDA vrši opasan pritisak na rad pravosuđa

03.06.2020.
u 15:23

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV) na današnjoj sjednici razmatralo je političke pritiske na rad pravosuđa u posljednjoj aferi "Respiratori" kazao je novinarima nakon sjednice predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Milan Tegeltija.   

- Dvije najvažnije odluke koje smo danas donijeli odnose se na pritiske na pravosudni sustav i na pravilnik o ocjenjivanju sudaca i tužitelja. VSTV je danas dao podršku svim mojim dosadašnjim izjavama i da će sutra izaći s posebnim priopćenjem povodom pritisaka na rad pravosuđa koje imamo u posljednje vrijeme - kazao je Tegeltija, prenosi Avaz. 

Također pripremili smo i zahtjev za preispitivanje presude kojom je ukinut Pravilnik o ocjenjivanju sudaca i tužitelja u BiH i pripremit će se inicijativa za ocjenu ustavnosti te presude Suda BiH.

Odgovarajući na pitanje o prozivanju medija, Tegeltija je kazao kako ne misli da su mediji krivi i da vrše pritisak.

- Potpuno je odvojeno pitanje pritiska o kojem mi govorimo danas za koji sam kazao kako je očit i opasan, a koji dolazi od strane politike i političkih predstavnika. Medijski pritisak dozvoljen pritisak, javnost ima pravo pritiskati pravosudni sustav. Naravno za svakog čovjeka vrijedi presumpcija nevinosti i to ni mediji ne bi trebali ugrožavati. Moj stav je jasan, danas kad smo govorili o pritiscima, govorili smo o političkim pritiscima koji su uslijedili u vezi posljednjeg predmeta koji je vezan za nabavku respiratora u FBiH. Odnosi se na izjave i priopćenja koje su davali najviši predstavnici SDA povodom tog predmeta. To smo ocijenili kao opasan pritisak i to je Vijeće jednoglasno podržao – istakao je Tegeltija.

Upitan da komentira rad tužitelja koji rade na predmetu Novalić i drugi, Tegeltija je odgovorio kako on ne ocjenjuje pojedinačan rad tužitelja. 

- Apsolutno ne opravdavam bilo kakvo curenje informacija niti iz policije, niti tužiteljstva ili suda. To je pojava s kojom se susreće i s kojom imamo problem. Ukoliko bi znao tko je u javnost dao te podatke istog trenutka bih protiv njega podnio disciplinsku prijavu. Međutim postoje činjenice i dokazi koji su se iznosili na ročištu i bili su javni – naglasio je Tegeltija.  

Dodao je kako curenje informacija može biti i kazneno djelo, jer ugrožava tijek istrage. 

Na novinarsko pitanje o sadržaju priopćenja koje će sutra VSTV izdati, a povodom političkih pritisaka, Tegeltija je pojasnio kako će se ono baviti i kontekstom jezika mržnje i napada na pravosudni sustav.  

- Imat će dio koji se odnosi na ovaj pojedinačan slučaj i jedan opći dio – kazao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, moglo bi se ustvrditi kako je neki proces politički, ukoliko bi se mogla uspostaviti izravna veza s nekom političkom strujom s tužiteljem ili sucem.

- Kad bi se taj link mogao utvrditi moglo bi se govoriti o političkom procesu. Duboko sam uvjeren da tužitelji i u ovom predmetu čestito, savjesno i zakonito rade svoj posao. Po kvaliteti ima različitih tužitelja, boljih i lošijih – rekao je Tegeltija.

Komentirajući zahtjeve SDA da se pokrene smjena glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, Tegeltija kaže kako SDA kao niti jedna druga stranka nije ovlaštena pokrenuti bilo kakve inicijative u ovom smislu.

- To je zahtjev ili inicijativa koju mi uopće ne razmatramo i o čemu se ne može ni razgovarati. Prema tome to je neozbiljan pristup pravosudnom sustavu i mogu govoriti  što hoće, ali na osnovu takve inicijative se ništa neće dogoditi – zaključio je Tegeltija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije