stručnjaci

Tegeltija postavio visoke ciljeve, čekaju se rezultati

08.12.2019.
u 18:09

Politički, ekonomski i sigurnosni analitičari smatraju da Zorana Tegeltiju, novoimenovanog predsjedatelja Vijeća ministara BiH, čeka težak posao u svakoj oblasti, a najviše u vezi s pitanjima financijske politike, migracija i azila.

Nisu bili previše optimistični kada je u pitanju njegov ekspoze koji je u četvrtak predstavio na hitnoj sjednici Zastupničkog doma BiH, na kojoj je sa 28 zastupničkih ruku imenovan na spomenutu dužnost, pišu Nezavisne novine. 

Tegeltija je u ekspozeu naveo kako će u potpunosti biti privržen principu vladavine prava, poštivanju Daytonskog sporazuma, Ustava, ustavne strukture i nadležnosti svih razina vlasti u BiH. Kao strateški cilj je naveo pristupanje EU te najavio suradnju sa NATO-om u skladu s voljom konstitutivnih naroda te rekao kako će mu imperativ u radu biti razvoj energetskog potencijala i prometne infrastrukture. Rekao je kako će u vrhu prioriteta novog saziva Vijeća ministara biti poljoprivreda, te najavio jačanje istočnih granica BiH i pomoć Graničnoj policiji BiH zbog migrantske krize. 

Upozorio je na sigurnosnu poziciju i opasnost od terorizma i najavio potrebu povećanja konkurentnosti i rasterećenje bh. gospodarstva. 

Politička analitičarka iz Banja Luke Tanja Topić ističe kako dosadašnje iskustvo pokazuje da se vrlo malo stvari iz ekspozea, ne samo sadašnjeg predsjedatelja Vijeća ministara, već i drugih prije njega, provede u djelo.

"Možda smo se svi na neki način pogrešno 'zalijepili', da tako kažem, za ličnost Zorana Tegeltije, jer mislim da on na tom mjestu, zapravo, ima vrlo malo manevarskog prostora da može bilo što uraditi, iz jednostavnog razloga što znamo da čitav politički život u BiH diktiraju lideri političkih stranaka koje su na vlasti. Odnosno, rekla bih tri najveće etno-nacionalne političke stranke SDA, HDZ i SNSD", kaže Topić za "Nezavisne".

Tvrdi da, s druge strane, Tegeltija prilikom izlaganja ekspozea, a što je vrlo zanimljivo, nije dao direktan odgovor na pojedina teška pitanja koja su došla iz redova oporbenih parlamentaraca.

"Ostavio je prostor za konzultacije, odnosno ostavio je prostor za razgovore koje bi vodio s onima koji zapravo o tome odlučuju", objašnjava Topić. Dodaje kako ona ne ocjenjuje ljude u ovim situacijama, jer joj je besmisleno dati bilo kakvu ocjenu zato što ocjena zaslužuje rezultate.

"Ovo je sada, rekla bih, obećanje, skup lijepih želja i ideja, a mislim da će se ocjenjivati tek kada prođe izvjesno vrijeme na osnovu rezultata rada", kazala je Topić.

Mirsad Isaković, financijski stručnjak i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici, ističe kako bi financijski program na bazi obećanja povećanja prihoda i isključivo na bazi povećanja PDV-a, što ne podrazumijeva diferenciranu stopu, nego podrazumijeva, kako je on shvatio, povećanje PDV-a, bio nož u leđa najsiromašnijima i korak unatrag.

"Došli bi u još veću krizu, jer platna moć najvećeg broja stanovništva je na donjoj razini siromaštva. Prema tome, svako povećanje i poigravanje uopće s povećanjem cijena, kako PDV-a, tako i energenata, nosi sa sobom rizik velikih građanskih prosvjeda i građanske neposlušnosti", kazao je Isaković i dodao kako Tegeltijin ekspoze u oratorskom smislu izgleda vrlo prihvatljivo.

"Najkraće rečeno, teoretski je dobro, ali praktično, sumnjam u izvodljivost ekspozea", kaže Isaković. Naglašava da je i ranije bilo ekspozea bivših predsjedatelja Vijeća ministara koji su bili doktorske disertacije, poput Zvizdićevog, ali nije realizirano ništa.

Mirza Smajić, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu i šef Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija, ističe kako će novi saziv Vijeća ministara i predsjedatelji morati u narednih šest mjeseci posvetiti veliku pozornost migracijama i Zakonu o azilu.

"Činjenica je da predsjedatelja i cijeli saziv Vijeća ministara čeka veliki posao. Migracije i azil moraju biti prioritetni i zbog toga što EU zahtijeva od BiH da riješi pitanje ljudi koji su u tranzitu i omogući im bolje uvjete", ističe Smajić.

Izvršni komitet SNSD-a u petak je razgovarao o konstituiranju organa na razini BiH i tom prilikom je pružena puna podrška predsjedatelju Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji u provođenju konzultacija s drugim političkim strankama, prije svega s koalicijskim partnerima iz RS-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?