otvoreno pismo

Tegeltija pisao veleposlanicima PIC-a: Inzko je ugrozio moje pravo na fer postupak

07.06.2019.
u 11:55

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija uputio je otvoreno pismo veleposlanicima zemalja-članica Vijeća za implementaciju mira, a povodom izjave visokog predstavnika Valanentina Inznka, u kojem navodi "da je prvostupanjskom odlukom disciplinskog povjerenstva VSTV-a, tužba protiv njega odbačena u proceduri propisanoj Zakonom o VSTV-u BiH".  

- Povod za ovo moje otvoreno pismo je jučerašnje priopćenje visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, koje se odnosi izravno na mene i postupak u kojem sudjelujem kao tužena strana po podignutoj disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužitelja - navodi Tegeltija.

Nadalje, navodi da se obraća u cilju zašitite njegovih prava zajamčenih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda, koje predviđaju pravo na nepristan sud i fer i pravičan postupak.

- Suštinsko ugrožavanje mojih gore navedenih prava promatrano kroz generalni kontekst principa vladavine prava, prouzročiala je nažalost, jučerašnja izjava Visokog predstavnika za BiH, Valentina Inzka kojom je prekoračio svoj mandat i ovlasti koja ima shodno Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima - tvrdi Tegeltija...

U pismu, između ostalog, podsjeća da je Prvostupanjsko povjerenstvo VSTV-a BiH donijelo odluku o odbacivanju disciplinske tužbe i da rok za podnošenje žalbe traje, a da strane u postupku treba da ocjene prihvaćaju li stav i argumentaciju prvostupanjskog povjerenstva VSTV-a BiH te se eventualno odluče za podnošenje žalbe.

U osvrtu na Inzkovo priopćenje povodom prvostupanjske odluke disciplinskog povjerenstva VSTV-a BiH, Tegeltija u pismu tvrdi kako je visoki predstavnik svojim izjavama "sugerirao uredu disciplinskog tužitelja da podnese žalbu na odluku prvostupanjskog disciplinskog povjerenstva VSTV-a, te da je cijenio valjanost pravnog tumačenja disciplinske odluke prvostupanjskog disciplinskog povjerenstva u konkretnom slučaju, odnosno da je sugerirao drugostupanjskom disciplinskom povjerenstvu da u eventualnom drugostupanjskom postupku po eventualnoj žalbi donese drugačiju odluku"...

Istovremeno, ustvrdio je da je na ovaj način Inzko ugrozio njegovo pravo na fer i nepristran postupak i fer i nepristrano tumačenje zakona od neovisnog i nepristranog organa koji ga primjenjuje u konkretnoj situaciji.

- Visoki predstavnik za BiH je konačni tumač Daytonskog mirovnog sporazuma, ali ni po Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima ni prema dodatnim dokumentima iz Bona, nije ovlašten uplitati se u tekuće postupke pred nadležnim sudovima i tribunalima u BiH, što podrazumjeva i disciplinska povjerenstva VSTS-a BiH - navodi Tegeltija, između ostalog, u otvorenom pismu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije