summit u Berlinu

Tegeltija parafirao tri sporazuma o slobodnom protoku ljudi

03.11.2022.
u 14:02

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija sudjelovao je u Berlinu na Summitu Berlinskog procesa, na poziv njemačkog kancelara Olafa Sholza.

Na današnjem Summitu govorilo se o regionalnoj suradnji i nastavku aktivnosti u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), migracijama na prostoru zapadnog Balkana i energetskoj sigurnosti i stabilnosti u svjetlu trenutne situacije u regiji i svijetu.

U svom obraćanju Tegeltija je naglasio značaj Berlinskog procesa za regiju, putem kojeg se potiče otvoren i konstruktivan dijalog o svim aktualnim pitanjima za građane zemalja zapadnog Balkana.

Izrazio je punu podršku i opredijeljenost Vijeća ministara za nastavak rada na Zajedničkom regionalnom tržištu (CRM), te naglasio da to nije alternativa za EU, već mogućnost za brže pristupanje EU.

On je rekao da nastavak jačanja ekonomskih i političkih veza država regije, putem kojih se otvaraju nove perspektive suradnje i novi benefiti za građane, nema alternative.

Tegeltija je danas u Berlinu parafirao tri sporazuma o slobodnom protoku ljudi. Riječ je o Sporazumu o slobodi kretanja s osobnim iskaznicama na Zapadnom Balkanu, Sporazumu o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

Potpisivanjem ovih sporazuma lideri Zapadnog Balkana nastavit će jačati regionalnu suradnju važnu za svakodnevni život približno 18 milijnuna ljudi u regiji, olakšavanjem njihovih putovanja i stvaranjem uvjeta za povećanje mobilnosti stručnjaka, studenata, naučnika i akademskog osoblja, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije