predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Tegeltija: Očekujem početak pregovora između entiteta i MMF-a

Zoran Tegeltija
Armin Durgut/PIXSELL
19.03.2021.
u 20:31

Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija istaknuo je kako BiH treba aranžman s MMF-om te kako nije dobro što nije postignuta suglasnost o Pismu namjere.

"Očekujem da u narednih mjesec do dva započnu pregovori između entiteta dominantno i MMF-a. Tu će biti nazočno i Vijeće ministara, da se s malo više pozornosti pristupi izradi tog aranžmana, jer uvjeti u kojima se ovaj aranžman treba postići su sasvim drugačiji od svih drugih uvjeta u kojima su postignuti aranžmani između MMF-a i BiH", rekao je Tegeltija.

On je naglasio kako je zagovornik da BiH uvijek ima neku vrstu aranžmana sa MMF-om, sa ili bez financijske podrške tom aranžmanu.

"Mnogo puta sam rekao kako je MMF netko s kim se mogu razmjenjivati iskustva, dobiti tehnička podrška i sve drugo što je sasvim sigurno u opisu rada MMF-a, ali isto tako, MMF kroz te aranžmane nudi finansijska sredstva koja su i sa stanovištva cijene tog kapitala i sa stanovišta ročnosti, jedan od najpovoljnijih izvora financijskih sredstava, posebno za proračune entiteta", pojasnio je Tegeltija.

Govoreći o nedavnoj odluci Vijeća ministara o promjeni naziva bivšeg Povjerenstva za NATO integracije u Povjerenstvo za suradnju sa NATO, Tegeltija je za Banjaluka.net" rekao kako Povjerenstvo za NATO integracije postoji dugi niz godina, te da su u skladu sa Programom reformi donijeli sasvim drugačiju odluku koja se tiče njenog naziva i da su promijenili način odlučivanja gdje je jasno rečeno kako se odluke mogu donositi.

"U samoj odluci o formiranju Povjerenstva za suradnju sa NATO-om promijenili smo nadležnosti tog povjerenstva, koja se ne bavi NATO integracijama već suradnjom sa NATO-om. U izradi Programa reformi jasno smo rekli kako smo otvoreni za suradnju sa NATO-om za sve one oblasti za koje nađemo zajednički interes, od zajedničkih odluka i svega onoga što je u vezi sa sigurnosnom politikom. Dakle, suradnja a ne integracije, jer oko toga u ovom trenutku ne postoji nikakva suglasnost u BiH", istaknuo je Tegeltija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije