predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Tegeltija: Jučer smo imali dogovor, Radončić i Turković danas glasovali protiv

30.04.2020.
u 17:58

Dvije stvari koje nismo uspjeli uraditi danas. Jedna je Odluka o uspostavljanju socio-ekonomske grupe kao odgovor na Covid 19, kazao je Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH nakon današnje sjednice.

Tegeltija je kazao kako je postalo uobičajeno da se nikada ne zna što će s dnevnog reda biti usvojeno, što ne.

"Nikad ne možete znati hoće li biti usvojeno to što je na dnevnom redu ili ne i tako je bilo i ovaj put. Ja ću prokomenatirati neke točke. Utvrdili smo tekst o sporazumu Svjetske banke i BiH o podršci ovom sketoru i pomoći od 66 milijuna KM. Utvrdili nacrt odluke o ratifikaciji sporazuma sa EU o zajedničkoj nabavci lijekova, uključene su zemlje Zapadnog Balkana. Potvrdili smo prijedlog odluke u privremenom zatvaranju graničnih prelaza", kazao je, javlja N1. 

Dodao je kako su definirani novi akti o graničnim prelazima.

"Svjedoci ste da smo morali donositi pojedinačne odluke o zatvaranju prijelaza, ovaj put smo definirali kako se to može definirati aktom GP bez posebnih sjednica. Uplaćena je pomoć o više od 500 tisuća na razini države", kazao je i dodao:

"Utvrdili smo prijedlog odluke o raspodjeli međunarodne pomoći, tu ima mnogo opreme od šatorskih krila do druge. To će biti raspodjeljeno na osnovu odluke sa 13 sjednice VM BiH. Utvrdili smo postotke raspodjele; omjeri jednaki kao i omjeri sredstava MMF-a".

Dodatne procedure o prijemu i uvozu lijekova u BiH također su usvojene danas.

"Usvojili smo procedure o prijemu lijekova u BiH. Čuli ste da liječnici kažu kako ne postoji lijek za koronavirus ali se koriste određeni lijekovi za koje se smatra da pomažu u liječenju. Definirali smo kako ćemo kupovati te lijekove, prva pomoć dolazi od Japana. Usvojen je i izvještaj o stanju borbe protiv trgovine ljudima, kao i izvještaj o procesu deminiranja u BiH".

"Razmotrili smo šest zastupničkih incijativa i pitanja i utvrdili prijedloge odgovora na 66 izaslaničkih pitanja i odgovora. Utvrdili smo odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH. Riješili smo pitanje prelazaka granica građina koji imaju poljoprivredno zemljište s jedne i druge granice. Omogućili smo da građani mogu prelaziti u BiH iz susjednih zemalja, ali i iz BiH", kazao je Tegeltija.

Pojavili su se određeni nesporazumi, dodao je.

"Pojavio se nesporazum o onome što je utvrdio Krizni stožer RS i onome što je rekao ministar sigurnosti. Krizni stožer je razmatrao o poljoprivrednoj proizvodnji da ljudi koji se tim bave ne moraju ići u 15-dnevne karantine. Mi smo danas to riješili odlukom o prelasku granica".

Pored svega, istaknuo je dvije točke o kojima nije bilo dogovora. Jedna od njih je:

"Dvije stvari koje nismo uspjeli uraditi danas. Jedna je Odluka o uspostavljanju socio-ekonomske grupe kao odgovor na Covid 19. To je jedna grupa koju su trebali činiti nekoliko predstavnika institucija, ministara i lideri entiteta. Prijedlog o formiranju grupe je došao od međunarodne zajednice kako bi se formirala grupe koja će realizirati mjere u borbi protiv koronavirusa. Borba će očitno dugo trajati u saniranju posljedica. Jučer smo imali suglasnost oko ovog pitanja, postignuta suglasnost lidera koji čine većinu u VM BiH i gdje su bili prisutni veleposlanici SAD i EU. Danas na sjednici su ministrica Turković i Radončić glasovali protiv i ovu odluku nemamo. Radončić je glasovao protiv jer po prirodi posla smatra kako ne pripada ovoj grupi, a gospođa Turković nije obrazložila", kazao je Tegeltija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije