Intervju: Amina Kajtaz

Tata Sead naučio me kako se nositi s pobjedama i porazima

11.08.2021.
u 19:00

Mostarska plivačica Amina Kajtaz nedavno je diplomirala na Univerzitetu modernih znanosti u Mostaru. Postala je magistra. Sportsku “glad” usadili su joj roditelji - legendarni igrač Veleža Sead Kajtaz te majka Maja koja je bila državna prvakinja u plivanju tadašnje Jugoslavije, a čijim je stopama Amina krenula. Velika su iskušenja pred njom. Spaja gotovo nespojivo - profesionalnu sportsku karijeru i studij na dvama fakultetima. Istodobno doslovno živi na dvjema adresama. Jedna je u Zagrebu, a druga u Mostaru, piše Večernji list BiH. 

Večernji list: Odnedavno ste “bogatiji” za diplomu magistre. O čemu je riječ?

- Da, točno je. Diplomirala sam, odnosno magistrirala na Univerzitetu modernih znanosti - CKM u Mostaru. U pitanju je poslovni menadžment. Prije toga postala sam prvostupnica nutricionizma i zdravlja na istom fakultetu. Prvo sam se orijentirala na nutricionizam i zdravlje kako bih stekla znanja i vještine na tom području. S obzirom na to da sam se u međuvremenu preselila u Zagreb, gdje je jako važno imati znanja iz ekonomije, odlučila sam magistrirati poslovni menadžment kako bih spojila te dvije djelatnosti i tako lakše došla do posla. Na taj način obogatila sam se za još jednu diplomu. Moram priznati kako mi ovo jako puno znači. Smatram da mi je, uz sport u kojem sam dosta toga napravila za Bosnu i Hercegovinu, ovo na izvjestan način možda i najdraža titula koju sam stekla.

Večernji list: Koliko je teško odnosno lako istodobno studirati i baviti se profesionalnim sportom?

- Moram priznati kako je na početku bilo lakše s obzirom na to da je motivacija bila veća. Bila sam mlađa i sve je dosta lakše funkcioniralo. Sada je malo teže s obzirom na to da studiram na još jednom fakultetu - DIF-u na Univerzitetu “Džemal Bijedić”. Budući da sam bila na dvama fakultetima te, ako imate na umu da su treninzi tri puta dnevno, onda je jasno kako je teško nositi taj teret. Nije jednostavno, no to je bila moja, ali i želja mojih roditelja. Sretna sam što sam jedan dio toga ispunila. Sada su novi izazovi preda mnom.

Večernji list: Jeste li zbog fakulteta zapostavili sportske obveze?

- Moram reći da je jako teško uskladiti obveze na fakultetu i u sportu jer je riječ o dva potpuno različita svijeta. Definitivno se ne možete u cijelosti posvetiti plivanju ako imate druge obveze. S druge pak strane, to je jedna dobra stvar s obzirom na to da ne razmišljate samo o plivanju odnosno sportu, što vam širi vidike. Nakon karijere posve je jasno da će vam diploma biti puno važnija nego sami sportski uspjesi.

Večernji list: Čini mi se kako studirate na još jednom fakultetu, a u Mostaru se govori kako imate ambicije dodatno se obrazovati. Jesu li ti planovi preambiciozni?

- Ranije sam odlučila upisati se na još jedan fakultet. Kao što sam rekla, treća sam godina i preostaju mi još dva ispita kako bih završila DIF. Priznajem da ovo jest jako izazovno jer imam previše obveza. No, najvažnije je da sam sebi dokazala kako mogu. Ovime sam nastavila i svojevrsnu tradiciju jer mi je djed bio doktor znanosti i gradonačelnik Mostara. Nažalost, nisam ga imala prigodu upoznati, ali, po pričama starijih, uvijek mi je bio uzor.

Večernji list: Dio obveza vezan je uz Zagreb, drugi uz Mostar. Kako sve uspijevate spojiti?

- Više vremena provodim u Zagrebu s obzirom na to da živim tamo. Super je što određene stvari možemo raditi online jer onda ne moram više biti fizički prisutna u Mostaru. Posebno je to došlo do izražaja na Univerzitetu modernih znanosti, gdje je dosta ispita bilo online, konzultacije su se obavljale mailom, a i drukčije smo komunicirali s profesorima. To posebno puno znači sportašima koji se nalaze u različitim dijelovima svijeta. Zahvaljujući online nastavi i sredstvima komunikacije ipak sam uspjela sve spojiti. Nije jednostavno, ali, doslovno, sve se može kada imate volju.

Večernji list: Koliko je korona poremetila vaše planove, profesionalne, obrazovne, privatne?

- Moram priznati kako je dosta poremetila moje planove, a najviše je pak utjecala na moju formu. Naime, tijekom 2019. imala sam super formu i sve je išlo uzlaznom putanjom. Međutim, kako je stigla korona, ne da su se samo meni planovi poremetili nego je to bio slučaj sa svim nešto starijim plivačima kojima se bilo teško vratiti u formu. Vidjelo se to po ovim Olimpijskim igrama, oni nisu briljirali kao što je to bio slučaj s 2019. No, jasno je da se na takve stvari ne može utjecati. Trebate ih prihvatiti. Ne mislim da sam u drukčijem položaju od svih drugih.

Večernji list: Gajite li još sportske ambicije?

- Naravno da ih imam. Prije svega, želim i dalje pokazati što mogu u plivanju. Ne mogu reći da mi je sezona bila sjajna, ali jednostavno, to se događa. Nekada ćete pobijediti ili izgubiti i ja to prihvaćam kao sastavni dio života. Mogu reći da ću se i dalje truditi. Pokušat ću i ubuduće ići na više tračnica. Pa čak i spojiti posao i plivanje. Pokušat ću i vidjet ćemo što će se događati.

Večernji list: Koliko je vaš otac, koji je bio sjajan nogometaš, kao uzor bio važan u sportskom odrastanju?

- Tako je i drago mi je što ste postavili to pitanje. On je u svoje vrijeme bio sportska ikona. Dosta je učinio za jugoslavenski nogomet sa svojim prijateljem Tucom. Odlično je imati jednu takvu sjajnu osobu u svojoj obitelji. To mi mnogo znači jer mi može dati savjete kako se nositi s iskušenjima i pritiscima, pobjedama i porazima s obzirom na to da je on to sve osobno doživljavao. Jako sam mu zahvalna na svemu. A napose kako me odgojio. Naravno, zajedno s mamom. Ovom prigodom, naravno, želim zahvaliti svojoj obitelji na svemu što je učinila za mene. Bez dobrog usmjerenja i potpore obitelji teško da bi se bilo tko uspio ostvariti u bilo kojoj oblasti, a kamoli vrhunskom sportu.

Večernji list: Već ste dobili nasljednicu vrijednu divljenja. Kako komentirate uspjehe Lane Pudar?

- Ona je veliki talent i sjajna sportašica, posebno važna za bh. plivanje. Osobno mi je drago što je rekla da sam joj ja bila uzor. Zaista je lijepo čuti da imate nekoga tko vas je naslijedio, posebno zato što je iz Mostara i što obje imamo sličnu životnu priču. Želim joj čestitati i poželjeti puno sreće u daljem radu. Sigurna sam da može puno napredovati i proslaviti našu državu na svjetskoj razini.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?