više zemalja strepi

Tanker s 270.000 tona nafte gori u Indijskom oceanu: "Prijeti nam katastrofa"

04.09.2020.
u 13:39

Naftni tanker registriran u Panami gorio je drugi dan, bez kontrole, kod Šri Lanke u petak, zbog čega se strahuje da bi se mogla izliti velika količina nafte u Indijski ocean.

Šrilankanska mornarica i indijska obalna straža vodenim su topom zalile gorući brod, dok je helikopter zrakoplovstva također izbacio vodu na tanker New Diamond.

Više brodova indijske mornarice uputilo se prema New Diamondu kako bi pomogli ugasiti vatru na tankeru, koji je prevozio 270 tisuća tona sirove nafte i 1700 tona dizela.

Potvrđeno je da je jedan član filipinske posade umro uslijed eksplozije u brodskoj strojarnici u četvrtak, objavila je šrilankanska ratna mornarica.

Preostala 22 člana posade - pet Grka i 17 Filipinaca - evakuirana su s broda od 330 metara, a požar se nije proširio na teret koji prevozi brod, navode dužnosnici.

Tanker je putovao iz Kuvajta u istočnu indijsku luku Paradip, a bio je udaljen 60 kilometara od istočne obale Šri Lanke kada je poslao signal za pomoć.

Dok je bjesnio požar tanker je došao 10 kilometara bliže obali, navode šrilankanski dužnosnici. Indijska obalna straža navodi da je nastala pukotina od 2 metra na trupu broda oko 10 metara iznad razine mora.

Indija i Šri Lanka rasporedile su izviđačke zrakoplove kako bi pratili brodove, kažu dužnosnici.

Centar za upravljanje katastrofama Šri Lanke (DMC) navodi da nema opasnosti od izlijevanja nafte u more.

"Nije loše kao što se čini", kazao je ravnatelj DMC-a Sudantha Ranasinghe za AFP.

"Požar se nije proširio na teret. Kada se ugasi požar, brod će biti odvučen dalje u dublje more", dodao je.

Kazao je da vlasti razmatraju prijenos nafte na drugi brod prije spašavanja tankera.

Tanker je veći od japanskog broda za rasuti teret MV Wakashio, koji je udario u greben na Mauricijusu u srpnju, pri čemu je iscurilo više od tisuću tona nafte u more.

Maldivi, koji ovise o ribarstvu i turizmu i imaju jedan od najočuvanijih koraljnih grebena na svijetu, izrazili su zabrinutost zbog mogućeg izlijevanja nafte iz tankera New Diamond.

Maldivi se nalaze oko 1000 kilometara jugozapadno od Šri Lanke.

"Ovo bi mogla biti velika katastrofa", objavio je na Twitteru Ahmed Naseem iz ureda maldivskog predsjednika i dodao da Maldivi moraju poduzeti mjere opreza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije