Britanci tvrde

‘Tamiflu’, lijek za ptičju gripu kojeg ima i u BiH, učinkovit kao paracetamol

26.02.2016.
u 07:00

Sva tri, prema britanskim stručnjacima, sporna lijeka mogu se naći i u ljekarnama diljem BiH, a kako su kazali iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ovi lijekovi se uzimaju isključivo na recept i za sada oni nemaju podatke o štetnim ili eventualnim lažnim svojstvima spomenutih lijekova

Sudeći prema napisima u britanskim medijima, na pomolu je veliki skandal vezan uz farmaceutsku industriju, piše Večernji list BiH. 

Naime, kao bomba je odjeknula vijest u medicinskim krugovima, kako je bivši osobni liječnik britanske kraljice Elizabete II. Sir Richard Thompson zatražio javnu raspravu u britanskom parlamentu o “mutnim” poslovima farmaceutskih tvrtki i giganata. Inače, Sir Richard Thompson, bivši predsjednik prestižnog Kraljevskog liječničkog kolegija i osobni kraljičin liječnik punu 21 godinu, upozorio je britansku, a i svjetsku javnost kako su mnogi lijekovi manje učinkoviti nego se to do sada mislilo.

On je član skupine od šest eminentnih svjetskih liječnika koji danas ukazuju na utjecaj farmaceutskih tvrtki na propisivanje i doziranje pojedinih lijekova. Stručnjaci predvođeni NHS (National Health Service) kardiologom Aseemom Malhotrom iznijeli su tvrdnju kako vrlo često pacijentima bivaju propisani beskorisni, a samim time nerijetko i štetni lijekovi koji im uopće ne trebaju. Oni tvrde kako farmaceutske tvrtke proizvode lijekove koji će im omogućiti basnoslovne profite umjesto onih koji bi doista pomagali u konkretnim slučajevima oboljenja. Oni su optužili NHS da je stao uz farmaceutske divove.

Ovom prilikom Sir Richard je izjavio: “Došlo je vrijeme za javnu i potpunu istragu i prikupljanje dokaza o učinkovitosti pojedinih lijekova.” Također je podcrtao da postoji realna bojazan kako su pojedini tretmani lijekovima znatno manje učinkoviti nego što se to do sada mislilo. Sir Richard je dodao i to kako će kampanja rasvijetliti mnoge mutne situacije u propisivanju lijekova i terapija koje su, u najmanju ruku, upitne i čije je djelovanje dovedeno u pitanje, pogotovo kod starijih osoba.

Za britanski Mail Online dr. Malhotra je kazao kako postoji komercijalni sukob interesa koji kao nuspojavu proizvodi krivo informiranje pacijenata i krivo informiranje liječnika, kako u Velikoj Britaniji tako i izvan nje.

Ovi liječnici tvrde kako podaci istrage o učinkovitosti “Statina”, lijeka za snižavanje kolesterola, nikada nisu postali dostupni javnosti. Lijekovi iz ove skupine mogu se nabaviti i na bh. tržištu. Problem se ispostavio i oko još jednog lijeka koji se u BiH mogao dobiti na recept te se postavlja pitanje o snazi i učinkovitosti “Tamiflua”, popularnog lijeka za ptičju gripu. Inače, napominju britanski liječnici, istraživanja o učinkovitosti ovog medikamenta iz 2014. godine pokazala su kako ovaj lijek nema ništa jače djelovanje od paracetamola koji se koristi za snižavanje povišene tjelesne temperature. Ova skupina od šest liječnika pozvala je odbor parlamenta Velike Britanije za javne investicije da se provede neovisna istraga o sigurnosti lijekova. Idu čak i dalje u svojim tvrdnjama te smatraju kako bi trebalo preispitati izdvajanja za istraživanja, koja, kako tvrde, bivaju rađena isključivo ako su isplativa, a ne ako su korisna za opće dobro i zdravlje potencijalnih pacijenata.

Oni to čak nazivaju kulturom “više medicine je bolje”, a koja je izražena u zdravstvenom sustavu većine zemalja u svijetu te u okviru koje se naviklo propisivati više lijekova i više tretmana upitne kvalitete. Jedna od zlokobnih prepreka u ovoj priči nalazi se ponajviše u povratnoj informaciji pacijentima i liječnicima na temelju kojih se kasnije propisuju daljnji tretmani.

Također su optužili farmaceutske gigante kako troše dva puta više novca na marketing negoli na istraživanje. Dr. Malhotra također ukazuje kako su lijekovi na recept učinili više zla nego dobra u tretmanu pacijenata, pri čemu se posebno upozorava na opasnosti za starije osobe. Jedan od tri oboljela u bolnicama Velike Britanije nalazi se zbog pogrešnog doziranja i tretmana lijekovima. Dr. Malhotra također je doveo u pitanje učinkovitost i rezultate koje je postigao lijek “Rivaroxabana”. Inače, riječ je o lijeku koji se uzima kao antikoagulans za sprečavanje zgrušavanja krvi, a koji se također može naći na policama ljekarni u BiH. Naime, rezultati istraživanja su pokazali kako je ovaj lijek potencijalno opasan za određene skupine pacijenata te kako su nuspojave korištenja ovog lijeka iznimno opasne, ali su regulatori odobrili ovaj lijek igrajući po pravilima farmaceutskih giganata, tvrde ugledni britanski liječnici.

Sva tri, prema britanskim stručnjacima, sporna lijeka mogu se naći i u ljekarnama diljem BiH, a kako su kazali iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ovi lijekovi se uzimaju isključivo na recept i za sada oni nemaju podatke o štetnim ili eventualnim lažnim svojstvima spomenutih lijekova.

Ako se pokrene javna rasprava u britanskom parlamentu oko najnovijih tvrdnji vezanih uz djelovanje lijekova i propisanih terapija, sigurno je da će se pojaviti mnogi dokumenti koji će baciti sasvim novo svjetlo na dosadašnje aktivnosti farmaceutskih giganata. Ako se pokažu vjerodostojnim dokumenti i tvrdnje britanske skupine liječnika, sigurno je i to da se nalazimo pred novim skandalom vezanim uz farmaciju s nesagledivim posljedicama. Jedno je sigurno, u svakom slučaju ispaštat će pacijenti i oboljeli. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije