Slatke priče

Talijanski soffioni s pahuljastim nadjevom od ricotte i limuna nestaju prije nego stignu do stola

soffioni
06.04.2022.
u 09:04

Soffioni Abruzzesi su slatki mali talijanski kolačići ili muffini punjeni pahuljastom kremom od ricotte. Priprema je jednostavna, a okus naprosto božanstven!

Soffioni abruzzesi

Za tijesto:

150 g brašna

žličica soli

1 jaje

2 žlice maslinova ulja

3 žlice šećera

Za nadjev:

2 jaja

5 žlica šećera

1 limun s koricom

200 g ricotta sira

1 žličica ekstrakta vanilije

¼ žličice limunova soka

1 žlica šećera u prahu po želji

 | Autor :

Priprema:

Prvo napravite prhko tijesto. U posudi srednje veličine pomiješajte sol i brašno. U većoj posudi pjenjačom istucite jaje samo dok se bjelanjak i žumanjak ne sjedine. Umutite ulje i šećer. Dodajte smjesu prosijanog brašna i soli i prvo miješajte tijesto žlicom, a zatim mijesite rukama dok se svi sastojci ne sjedine i tijesto ne bude glatko. Zarolajte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat. Dok tijesto odmara, napravite kremu. Odvojite preostala 2 žumanjka od bjelanjaka. U zdjelu sa žumanjcima dodajte šećer i limunovu koricu. Miksajte dok smjesa ne postane pahuljasta i svijetla (oko 5 minuta). Dodajte ricotta sir, ekstrakt vanilije i nastavite miješati dok krema ne postane glatka. U zdjelu s bjelanjcima dodajte limunov sok i mikserom umutite bjelanjke u čvrst snijeg. Špatulom polako umiješajte bjelanjke u kremu od ricotte. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i lagano pospite šupljine kalupa za muffine s malo brašna. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite na 6 dijelova. Radnu površinu i valjak lagano pospite brašnom i svaki komad tijesta razvaljajte u oblik kvadrata. Rasporedite ih u kalupu i ostavite vrhove da vire. Napunite kremom od ricotte i preklopite viškom tijesta. Pecite 30 minuta bez otvaranja pećnice, smanjite temperaturu na 175 stupnjeva i nastavite peći 15-20 minuta dok vrhovi ne porumene. Izvadite kalup iz pećnice, ostavite da se soffioni ohlade pa ih izvadite iz kalupa i po želji pospite šećerom u prahu.

 | Autor :

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije