Naslovnica Vijesti

Tajnovita Hrustovačka špilja bit će osvijetljena

09. studenoga 2018. u 12:16 0 komentara 31 prikaza

Hrustovačka špilja jedan je od neiskorištenih prirodnih dragulja Sanskoga Mosta, a prije nekoliko mjeseci pokrenute su aktivnosti oko mogućnosti da se njezina unutrašnjost elektrificira i osvijetli.

Ove aktivnosti nastavljene su trodimenzionalnim skeniranjem unutrašnjosti špilje. Podsjećamo kako su špilju ranije posjetili predstavnici njemačke tvrtke „Cave lighting“ iz grada Herborna. Radi se o poznatoj tvrtki koja se bavi elektrifikacijom špilja diljem svijeta, a tom prigodom eksperimentalno su tada osvijetlili pojedine dijelove ove poznate špilje. Kako bi se na što bolji način upoznala i snimila njezinu unutrašnjost, jedna tvrtka iz Zenice obavlja njezino trodimenzionalno skeniranje.

Inače, sve ove aktivnosti plaćene su iz proračuna Općine Sanski Most, a nakon što se obave sve potrebne pripremne i istražne radnje, uslijedit će i konkretni koraci oko finalizacije ovoga projekta i iznalaženja neophodnih financijskih sredstava.

Hrustovačka špilja jedna je od najljepših u Bosni i Hercegovini pa i šire. Njezina unutrašnjost je grandiozna i obiluje brojnim pećinskim ukrasima koji su izvajani tajnovitom rukom prirode. Ova špilja uvrštena je u nacionalna blaga i prirodno je dobro pod zaštitom države Bosne i Hercegovine. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.