Danas dvije sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na dnevnom redu set energetskih zakona i izbor suca Ustavnog suda

Svojevrstan test za FBiH - postoji li i funkcionira li parlamentarna većina

06.07.2023.
u 10:02

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH dodijelilo zamjenske mandate za nekoliko zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a u pitanju su zastupnici stranaka parlamentarne većine, HDZ-a BiH, SDP-a i Naše stranke, stekli su se uvjeti za sazivanje sjednice ovog doma te je predsjedateljica Mirjana Marinković-Lepić redovitu sjednicu, koja je trebala biti održana 21. lipnja, sazvala za danas, piše Večernji list BiH. Prije redovite održat će se i izvanredna sjednica na kojoj će se nedostajućim članovima popuniti Povjerenstvo za izbor i imenovanja. Članovi Povjerenstva bili su i Feliks Vidović i Antonio Sesar, obojica zastupnici HDZ-a BiH, koji su u međuvremenu podnijeli ostavke na dužnosti zastupnika zbog imenovanja na nove pozicije.

Imenovanja i uvjeti

Jedan je to od uvjeta potrebnih da bi Zastupnički dom mogao razmatrati i donositi odluke po posljednjoj točki dnevnog reda današnje redovite sjednice, izbor i imenovanja. Pod ovom točkom je, uz ostalo, predviđen i izbor suca Ustavnog suda BiH. Podsjetimo, najbolje rangiran na listi uspješnih kandidata je Marin Vukoja te hrvatske stranke traže da bude jedini kandidat o kojemu će se zastupnici izjašnjavati. Bude li potvrđeno njegovo imenovanje, Vukoja će popuniti mjesto suca Ustavnog suda BiH koje je prazno nakon prošlogodišnjeg odlaska Mate Tadića u mirovinu. Vukoji pojedini bošnjački političari i mediji spočitavaju bliskost HDZ-u BiH dovodeći u pitanje i njegovu neovisnost. Pritom negiraju činjenicu da je upravo Vukoja najbolje rangiran na listi kandidata za suca Ustavnog suda BiH te prešućuju da su suci Ustavnog suda Mirsad Ćeman i Seada Palavrić nekadašnji istaknuti dužnosnici SDA. Osim dvostrukih mjerila pri izboru sudaca, ovo pitanje je i svojevrstan test postojanja i funkcioniranja parlamentarne većine u Federaciji BiH. Osim Vukoje, pod točkom "izbor i imenovanja" moglo bi se naći i pitanje izbora dopredsjedatelja Zastupničkog doma. Umjesto Edine Gabele iz Stranke za BiH, koja više nije dio parlamentarne većine, za dopredsjedatelja bi trebao biti izabran 27-godišnji Arnel Isak kojeg predlaže PDA. Isakovim izborom u rukovodstvu Zastupničkog doma bio bi i predstavnik bošnjačkog naroda, koji sada nije zastupljen. Predsjedateljica Marinković-Lepić iz reda je srpskog, dopredsjedatelj Bošković iz reda hrvatskog naroda, a Gabela se izjasnila kao pripadnica ostalih.

Uskoro i Dom naroda

Na dnevnom redu redovite sjednice Zastupničkog doma nalazi se i set energetskih zakona; prijedlog Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, prijedlog Zakona o električnoj energiji, kao i prijedlog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije. - Zaštita građana kao krajnjih kupaca, bolja uređenost energetskog sektora, usklađivanje s legislativom EU-a, povećanje sigurnosti opskrbe energijom, samo su neke od ključnih prednosti koje donose ovi zakoni - naglašava ministar energetike Vedran Lakić. Na zakone je upućen veliki broj amandmana i to je razlog zbog kojeg su skinuti s dnevnog reda sjednice Doma naroda krajem lipnja. Odgodu je tražio predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić. Praksa je da ih razmatra prvo Zastupnički pa Dom naroda. Na pokušaje da se skidanju s dnevnog reda da politička pozadina, odgovorio je Klub Hrvata naglašavajući kako su razlozi isključivo tehničke prirode te da je Vladi ostavljeno vremena očitovati se o amandmanima. Prema najavama, i Dom naroda će zasjedati u srpnju i održati najmanje jednu, a moguće i dvije sjednice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?