počela godina sveučilištu u mostaru

Svoj akademski put u Mostaru počelo više od 2000 brucoša

05.10.2020.
u 20:20

U okolnostima “novog normalnog” nastava će prvim godinama studija najvećim dijelom biti u klasičnom obliku u skladu sa svim epidemiološkim mjerama jer su zdravlje studenata, nastavnoga i nenastavnoga osoblja na prvom mjestu

Akademska godina za više od 11 tisuća studenata, od čega više od dvije tisuće brucoša, počela je na Sveučilištu u Mostaru. Prvi put rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić i v. d. predsjednika Studentskoga zbora Marija Barun nove studente pozdravili su online.

U okolnostima “novog normalnog” nastava će prvim godinama studija najvećim dijelom biti u klasičnom obliku u skladu sa svim epidemiološkim mjerama jer su zdravlje studenata, nastavnoga i nenastavnoga osoblja na prvom mjestu, piše Večernji list BiH

U navedenim okolnostima svi djelatnici Sveučilišta na najbolji mogući način prenijet će znanje studentima i nastaviti raditi na svim iskoracima koji su planirani i do sada napravljeni na dobrobit studenata i šire društvene zajednice.

Nastavni proces

Prilikom redovitih zasjedanja u protekle tri akademske godine Senat je donio odluku o pokretanju 22 nova studijska programa na svim razinama studija te je studentima osigurano stjecanje kompetencija kroz više od 100 sveučilišnih izbornih kolegija, među kojima su i oni na engleskome jeziku. 137 potpisanih sporazuma čini mrežu nastavnih baza, čime se studenti SUM-a povezuju s gospodarstvom, odnosno realnim sektorom. Studentima je na raspolaganju i Karijerno savjetovalište u cilju podrške u planiranju i usmjeravanju karijere. Nova organizacijska struktura integriranog Sveučilišta podrazumijevala je i nove procedure na temelju čega su u protekle tri godine Senat i Upravno vijeće, svatko iz područja svoje nadležnosti, usvojili novi Statut i 27 pravnih akata.

Proglašenjem pandemije koronavirusa sredinom ožujka Sveučilište u Mostaru napravilo je značajan iskorak i u kratkom roku reorganiziralo nastavni proces. Povećanje od 273% broja korisnika, 300% broja studenata i 403% broja nastavnika te 528% broja otvorenih kolegija govori o snazi i uspješnosti online nastave. Iako online nastava nikad neće i ne može u potpunosti zamijeniti klasični oblik nastave, s obzirom na trenutačno važeće epidemiološke mjere, navedene brojke su pokazatelj spremnosti Sveučilišta na sve uvjete rada. U prošloj akademskoj godini Sveučilište je uspješno prošlo proces institucionalne reakreditacije od Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH, na temelju čega je u veljači 2020. dobilo rješenje o institucionalnoj reakreditaciji od nadležnog ministarstva. Sveučilište je u posljednjih godinu dana u stalni radni odnos preko Federalnog zavoda za zapošljavanje zaposlilo 15 novih asistenata te je preko Zavoda produljeno financiranje za osam asistenata zaposlenih u prethodnoj godini. Proširena je baza nastavnika mladim ljudima izborom ukupno 97 asistenata i 78 viših asistenata u prošloj godini, uz, naravno, izbore nastavnika u docente 93 nastavnika, izvanredne profesore 34 i redovite 18, čime je značajno ojačana vlastita kadrovska baza Sveučilišta.

U protekle tri godine u nastavi je, po akademskoj godini, sudjelovalo od 240 do 254 nastavnika iz Republike Hrvatske, a u istom razdoblju sa Sveučilišta u Mostaru upućivano je od 24 do 30 mlađih zaposlenika Sveučilišta na poslijediplomski studij u Republiku Hrvatsku za što su sredstva osiguravana u državnom proračunu Republike Hrvatske.

Sveučilište u Mostaru ima sveučilišne centre u središnjoj Bosni, odnosno Vitezu te Orašju. U sveučilišnom centru Posavina, uz ranije pokrenute studije, ove akademske godine pokrenuto je još pet studija, i to tri studija iz područja društvenih znanosti, jedan studij iz područja biomedicine i zdravstva te jedan studij iz područja humanističkih znanosti. Studenti Sveučilišta u Mostaru mogu provesti dio svoga studija na jednoj od 67 institucija s kojima SUM ima potpisan sporazum što, kada je riječ o zemljama, uključuje Sjedinjene Američke Države, Azerbajdžan, Rusiju, Kinu, Indiju, Veliku Britaniju, Austriju te ostale europske zemlje i sveučilišta. Primjerice, danas studenti diplomskog studija politologije, osim na Filozofskom fakultetu, mogu studirati i na Sveučilištu Matej Bel iz Slovačke na zajedničkom diplomskom studiju. Studenti strane jezike imaju priliku učiti od izvornih govornika kroz angažmane lektora za francuski, njemački, španjolski i kineski jezik.

Razvoj i infrastruktura

Središnji park kampusa u Mostaru s otvorenim amfiteatrom kao zelena oaza mjesto je okupljanja i druženja studenata. Sveučilište i prostorno radi na modernizaciji kako vanjskog okruženja tako i zgrada fakulteta. Jedan od takvih primjera je “Tvornica za učenje” i “Laboratorij za automobilske mehatroničke sustave” na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike. Osim kampusa u Mostaru, razvija se i kampus u Rodoču gdje je, osim postojećih zgrada, dvorana i bazena, planirana i zgrada Centra za informacijske tehnologije te Medijskog centra SUM-a s partnerima.

Na Sveučilištu u Mostaru uspješno djeluje Studenski zbor SUM-a, krovno predstavničko tijelo studenata čiji su predstavnici uključeni u sva tijela Sveučilišta. Organizatori su i suorganizatori brojnih kulturnih, sportskih i edukativnih događanja i inicijativa u kojima mogu sudjelovati svi studenti Sveučilišta, bilo da je riječ o sveučilišnoj utrci Wings for Life ili Sveučilišnom teatru koji do sada ima tri predstave iz vlastite produkcije.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije