I francuski bračni par na putovanju do Jeruzalema obišao Muzej "Vrata Bosne" u Tolisi

Svjetski putnici istražuju povijest posavskog kraja koju su fratri stoljećima čuvali

storyeditor/2023-09-07/muzej04_nak_bih_070923.jpg
08.09.2023.
u 15:42

Povijest posavskoga kraja i ogromno kulturno blago pohranjeno u Muzeju franjevačkog samostana "Vrata Bosne" Tolisa postaju sve više odredište brojnih putnika namjernika, organiziranih posjeta, poznatih osoba, hodočasnika, piše Večernji list BiH.

Prenoćište u samostanu

- Time Muzej ispunjava svoju zadaću, otvoriti se javnosti, a po svemu sudeći, to nije samo domaća javnost već smo preko društvenih mreža i povezivanjem s turističkim zajednicama u okviru prekogranične suradnje prekrasno zdanje našeg muzeja učinili vidljivim i primamljivim za sve svjetske putnike željne istraživanja povijesti - kaže nam ravnatelj franjevačkog Muzeja "Vrata Bosne" koji se nalazi pod krovom samostana u Tolisi prof. Jozo Jezerčić.

Bilježimo zanimljiv posjet bračnog para, mladih hodočasnika iz Francuske koji su na svojem putu Europom obišli i Muzej u Tolisi. Benjamin i Fiorella iz Toulousea vjenčali su se početkom srpnja i onda su donijeli odluku otputovati u Jeruzalem. Ali ne zrakoplovom, vlakom, autom, biciklom, nego pješice. Od 21. srpnja njih dvoje pješice hodočaste iz Toulousea prema Jeruzalemu. Nakon pedesetak dana pješačenja stigli su pred samostanom u Tolisi, gdje su ispred Muzeja zatekli fra Ivana Stanića i framaše. Slika prekrasnog ambijenta oduševila je mlade Francuze pa su s radošću i velim zanimanjem razgledali Muzej i sve vrijedne postave. U samostanu su našli i prenoćište, a nakon mise i doručka nastavili su svoj put prema cilju putovanja – Jeruzalemu. Dosad su Benjamin i Fiorella, kažu, propješačili više od 1600 km, no dug put koji ih čeka dočekuju s radošću. Svakako im želimo da na tom putu uvijek susreću samo dobre i plemenite osobe poput posavskih framaša i fra Ivana, koji će im rado pomoći.

Muzej Franjevačkog samostana Tolisa "Vrata Bosne" zahvaljujući fra Luki Markoviću posjetio je i poznati njemački dominikanac i pjesnik Diethard Zils. Budući da je narušenog zdravlja i putovanje bez liječničke pratnje bilo bi rizično, s njim u pratnji bila je i dr. Ute Stachelhaus.

Plemeniti čovjek, zaljubljenik u pjesmu i ljude, njemački svećenik Diethard Zils govori sedam jezika, a svaku zemlju čiji jezik poznaje naziva drugom domovinom. Njegova zbirka pjesama "Pilger des Wortes" posvećena je Hrvatskoj. Knjiga je izišla u vremenu povijesnog previranja u vrijeme rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Čest je gost dominikanskog samostana Kraljice Svete Krunice u Zagrebu, ali i u hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj.

Muzej Franjevačkog samostana Tolisa "Vrata Bosne" posjetili su i istinski zaljubljenici u umjetnost i prošlost, posjetitelji iz Osijeka, koji su odlučili prelijepi rujanski dan iskoristiti kako bi obišli dio Posavine krećući se stazama franjevaca Bosne Srebrene.

I dok se na jednoj strani povijesno zdanje Muzeja franjevačkog samostana "Vrata Bosne" Tolisa otvara za najširu javnost, Hrvatska pošta Mostar na svoj je način dala obol posavskoj povijesti. Naime, ove se godine obilježavaju dva stoljeća od utemeljenja prve pučke škole u Bosni i Hercegovini upravo u Tolisi (1823 g.).

Samostan na markama

Za potrebe obrazovanja njezin osnivač fra Ilija Starčević izgradio je posebnu zgradu, prvu takvu u cijeloj ondašnjoj Bosni. U njoj je zaposlio i civilnog učitelja Iliju Boričića iz Slavonije te iz Hrvatske preuzeo i nastavni plan i program, pa je riječ o prvom sustavnom obrazovanju puka u BiH. Stotinu je godina i od gradnje samostanske zgrade u kojoj je danas smješten Muzej Franjevačkog samostana Tolisa "Vrata Bosne" te je Hrvatska pošta Mostar tiskala prigodne poštanske marke. Na jednoj je oslikan lik fra Ilije Starčevića i stara škola s učenicima, a na drugoj crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije sa samostanom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije