odmiče od rekordnih cijena

Svjetski indeks cijena hrane ponovno pao u srpnju

trgovina
06.08.2022.
u 16:10

Srpanjski indeks cijena još je za 13,1 posto viši nego godinu sana ranije, potaknut invazijom na Ukrajinu, nepovoljnim vremenom i visokim troškovima proizvodnje i transporta.

Svjetski indeks cijena hrane ponovno je pao u srpnju dodatno se odmičući od rekordno visokih cijena registriranih u ožujku.

Prosječni indeks cijena Organizacije za hranu poljoprivredu (FAO), koji prati najviše trgovane svjetske prehrambene proizvode, iznosio je 140,9 u prošlom mjesecu, naspram revidirane cifre od 154,3 za lipanj. Lipanjska brojka prethodno je iznosila 154,2.

Srpanjski indeks cijena još je za 13,1 posto viši nego godinu sana ranije, potaknut invazijom na Ukrajinu, nepovoljnim vremenom i visokim troškovima proizvodnje i transporta.

- Pad cijena prehrambenih proizvoda s veoma visokih razina dobrodošao je, ali brojne neizvjesnosti još su prisutne – izjavio je vodeći ekonomist FAO Maximo Torero, prenosi Faktor.

- Blijeda globalna ekonomska perspektiva, nestabilnost valuta i visoke cijene gnojiva mogu predstavljati ozbiljno opterećenje za globalnu sigurnost hrane – dodao je.

Indeks cijena biljnog ulja, mliječnih proizvoda, mesa i žitarica opao je u srpnju dok je cijena brašna pala 14,5 posto, djelimično zahvaljujući sporazumu postignutom između Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih naroda o deblokiranju izvoza žitarica iz crnomorskih luka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije