Suđenje Radončiću:

Svjedočile tužiteljice Burzić i Topalović, te policijski službenik Selimović

 Fahrudina Radončić
27.04.2016.
u 17:28

U Sudu BiH danas su u nastavku suđenja lideru SBB i delegatu u Domu naroda Parlamenta BiH Fahrudinu Radončiću, te Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću saslušana tri svjedoka Tužiteljstva BiH, javlja reporter novinske agencije Patria.

Iskaze su dali glavna tužiteljica KS Dalida Burzić, zamjenica glavne tužiteljice Tužiteljstva ŽS Aida Topalović i policijski službenik Himzo Selimović.  

Odgovarajući na pitanje tužitelja Emira Neradina da li poznaje Bakira Dautbašića, Burzić je kazala kako je on bio suprug njene poznanice iz gimnazije. Burzić je kazala da je 6. siječnja zaprimila dopis u čijem je potpisu bio Dautbašić te je dala nalog za otvaranje KTA predmeta i naložila je svojoj zamjenici Aidi Topalović da uputi pozive Dautbašić i Bilseni Šahman da daju izjavu na okolnosti koje se navode u podnesku. Burzić je kazala i da su joj bili nelogični datumi navedeni u podnesku. 

Na pitanje tužitelja Neradina kako je ocijenila taj podnesak, Burzić je kazala da te navode treba provjeriti. Tužitelj je pitao i da li je pozvala Dušku Jurišić (urednica FTV op.a. koja će svjedočiti 4. svibnja) na šta je Burzić kazala da jeste.

- Ona je moja dugogodišnja prijateljica i prijateljica Bakira Dautbašića i trebala je provjeriti da li će Dautbašić biti u Sarajevu. Ona mi je potvrdila kako će taj dan biti u Sarajevu. 

Burzić je kazala da je ranije (prije formiranja predmeta) pitana od strane Duške Jurišić da li u ovom Tužiteljstvu ima prijava protiv Bakira Dautbašića na šta je ona rekla da joj nije poznato.

Burzić i Jurišić su 7. siječnja zajedno sa Himzom Selimovićem sjedile u jednom sarajevskom lokalu, ali Burzić je kazala da ona nije spominjala nikakvu ucjenu.

Iz medija je saznala kako je uhićen Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman te su dobili zahtjev za kopijom predmeta od tužitelja Bože Mihajlovića što su i učinili.

U unakrsnom ispitivanju odvjetnik Asim Crnalić je kazao da neće dovoditi u pitanje iskaz Burzić ali je pitao može li se sjetiti sadržaja izjave koja je bila u podnesku.

- Površno sam pročitala i u pitanju je bila Azra Sarić i neka obraćanja prema Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman je li specijalizacija ili njeno zaposlenje na UKCS – kazala je Burzić.

Nakon što je Crnalić pročitao dio izjave koju je uputio Bakir Dautbašić, Burzić je potvrdila da su to ti navodi koje je i ona dobila.

Odvjetnik Muhidin Kapo pitao je svjedokinju da li je u razgovoru sa Jurišić i Selimovićem spomenula da je Dautbašić poslao neku prijavu u vezi neke ucjene, Burzić je kazala:

- Ja to nisam rekla niti sam to spominjala.

Drugi svjedok Tužiteljstva BiH Aida Topalović kazala je da je 7. siječnja pozvana u ured glavne tužiteljice Burzić koja joj je pokazala pošiljku i rekla joj da pošalje pozive za davanje izjave.

Topalović je kazala da se radilo o osjetljivom sadržaju jer se spominjalo ime Bakira Dautbašića koji je tada bio tajnik Ministarstva sigurnosti, da je kandidat za ministra, ime Fahrudina Radončića i proces u Prištini. Također, Burzić je nazvala Topalović i kazala da ostaje termin 14. siječnja.

Na pitanje tužitelja da li je znala da se tada vodi istraga, Topalović je kazala da nije znala i da je iz medija saznala za uhićenje Dautbašića i Šahman.

Topalović je spomenula i da je u listopadu prošle godine prisustvovala sastanku na kojem je bio i tužitelj Tužiteljstva BiH Dubravko Čampara, ali da nije rekao da vodi istragu protiv Fahrudina Radončića.

Himzo Selimović je tijekom svog svjedočenja potvrdio da je 7. siječnja sjedio sa Burzić i Jurišić s kojima je godinama prijatelj.

- U jednom trenutku sam registrirao da njih dvije spominju da je Dautbašić dostavio krivičnu prijavu i da ga jedna osoba ucjenjuje. Ja sam samo tada rekao da treba sve raditi po zakonu – kazao je Selimović.

Na idućem ročištu 4. svibnja svjedočit će Sabahudin Žujo, Aziz Šukalo, Tarik Mašić i Duška Jurišić. Također, ponovo je pozvana Dalida Burzić, kako bi obrana Bakira Dautbašića koja nije prisustvovala današnjem ročištu, obavila unakrsno ispitivanje.

Brojni članovi i simpatizeri SBB prisustvovali su suđenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?