Ramiz Salkić

Svjedoci smo opasne radikalizacije prilika u RS-u

Ramiz Salkic
05.02.2016.
u 10:39

Banja Luka želi izazivati vještački sukob sa Sarajevom, pa svakodnevno ukazuje na nepostojeće opasnosti, vojne kampove ISIL-a, najavljuju mogućnost samoubilačkih napada..., kaže Salkić

Svjedoci smo nagle i opasne radikalizacije prilika u bh. entitetu RS. Aktualne vlasti su tim smjerom počele voditi ovaj entitet svjesne da demokratizacijom i koegistencijom društva gube poluge upravljanja, ocijenio je za novi broj magazina Novo vrijeme potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

- Zašto bi građani, zašto bi sav srpski narod imao želju odvojiti se od Bosne i Hercegovine u kojoj svi imaju prava, slobode, ekonomski su stabilni i sl. Banja Luka želi izazivati vještački sukob sa Sarajevom, pa svakodnevno ukazuje na nepostojeće opasnosti, nekakve vojne kampove ISIL-a, plaše građane "vehabijama" s naoružanjem i najavljuju mogućnost samoubilačkih napada. Vrše sustavno odstranjivanje Bošnjaka iz institucija, javnih poduzeća, sa svih mjesta gdje to mogu uraditi, provode diskriminaciju u zapošljavanju, u obrazovanju itd. Ovakvi se procesi vode s najviše razine, smatra Salkić, prenosi Fena.

Naveo je kako je u prvom tjednu po dolasku na čelo RS-a, Milorad Dodik naredio da se uredi bošnjačkog i hrvatskog potpredsjednika izmjeste iz Predsjedničke palače.

- Ona je apsolutno etnički očišćena. Taj potez je postao obrazac kako da se ponašaju i drugi na nižim razinama. Za petnaest mjeseci, kao potpredsjednik bh. entiteta RS-a, ja nisam popio kavu s predsjednikom Dodikom. Ne razgovaramo o rješavanju problema, o planiranju budućnosti... Zato što on ne vidi budućnost u kojoj ovdje narodi surađuju i imaju suživot. On bh. entitet RS vidi potpuno etnički očišćenim, istaknuo je Salkić.

Kaže kako ustavna rješenja u Federaciji BiH i RS-u imaju značajne funkcionalne razlike te će se morati ući u harmoniziranje entitetskih ustava. Jedna od tih razlika je i institucija potpredsjednika. U Federaciji BiH predsjednik ne može donositi odluke bez svojih potpredsjednika. U RS-u predsjednik ne mora konzultirati potpredsjednike nizašto.

- Na ovaj način pozicije Bošnjaka i Hrvata su ugrožene jer nemaju odgovarajuće predstavljanje na toj razini. Potpredsjednicima su nakon posljednjih izbora uskraćeni i suradnici, tako da su na ovaj način dodatno onemogućeni u svom poslu. Potpredsjednici nemaju ovlasti, nemaju pravo na korištenje pečata, nemaju svoj proračun, kazao je, između ostalog, Salkić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije