Ulaganje u obrazovanje

Svim osnovnoškolcima u ZHŽ osigurani besplatni udžbenici

27.07.2021.
u 15:09

Vlada Zapadnohercegovačke županije nastavila je s projektom osiguravanja besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola, za što je i ove godine u županijskom proračunu izdvojeno 400.000 KM. Riječ je o projektu koji je u ovoj županiji počeo prije tri godine. Tako su 2018. u proračunu ove županije osigurana sredstva za udžbenike prvašićima, piše Večernji list BiH.

Godinu poslije broj učenika koji nije morao kupiti udžbenike znatno se povećao. Naime, u školskoj 2019./20. godini županijska Vlada prvi put uspjela je osigurati besplatne udžbenike za sve učenike od prvog do petog razreda osnovne škole. Prošle godine izdvojeno je još 400.000 konvertibilnih maraka, čime su osigurana sredstva za nabavu udžbenika za učenike do sedmog razreda osnovne škole, dok će u idućoj, 2021./22. godini, zahvaljujući Vladi Zapadnohercegovačke županije, svi učenici od prvog do devetog razreda osnovne škole imati besplatne udžbenike.

Olakšati roditeljima

- I ove godine nastavili smo s projektom nabave besplatnih udžbenika za naše osnovnoškolce. Natječajna procedura je pri kraju - kazao je nedavno dopredsjednik Vlade ZHŽ-a i ministar financija Toni Kraljević.

Inače, osim besplatnih udžbenika, Vlada Zapadnohercegovačke županije izdvaja značajna sredstva za obrazovanje. Već godinama roditeljima se pokušava olakšati kroz subvencioniranje, odnosno financiranje prijevoza učenika. - Proračunsku stavku prijevoza s prošlogodišnjih 750.000 KM povećali smo na 1,300.000 KM - objasnio je Kraljević te podsjetio da je nedavno upriličeno potpisivanje ugovora o prijenosu sredstava utvrđenih proračunom Zapadnohercegovačke županije za 2021. godinu gradovima i općinama u Zapadnohercegovačkoj županiji za sufinanciranje prijevoza učenika, i to između Vlade Zapadnohercegovačke županije i gradonačelnika Širokog Brijega i Ljubuškog te načelnika općina Grude i Posušje.

Iznos sredstava koja će biti dodijeljena gradovima i općinama određen je na temelju broja upisanih učenika u devete razrede osnovnih škola školske 2020./2021. godine.

Tako će Gradu Širokom Brijegu biti dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 449.670 KM (34,59 posto iznosa); Gradu Ljubuškom u iznosu od 311.090 KM (23,93 posto iznosa); Općini Posušje u iznosu od 297.440 KM (22,88 posto) te Općini Grude u iznosu od 241.800 KM (18,60 posto).

Opremanje škola

Osim nabave udžbenika i financiranja prijevoza, u ovoj županiji tijekom proteklog razdoblja značajna sredstva uložena su i u obnovu i opremanje školskih zgrada te edukaciju prosvjetnog kadra, a sve u cilju pružanja što kvalitetnijeg obrazovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?