ekonomisti tvrde

Švicarski model carina donio bi dobre vijesti za ekonomiju u BiH

uvoz
11.01.2024.
u 20:53

Ekonomist Milenko Stanić navodi kako bi svaka mjera smanjenja uvoznih troškova značila puno za građane

Ukidanje carina na uvoz industrijskih proizvoda, kao što je uradila Švicarska, smanjilo bi visoke potrošačke cijene u BiH, smatraju domaći ekonomisti, pišu Nezavisne novine. Naime, švicarska vlada prije nekoliko dana ukinula je carine na uvoz industrijskih proizvoda u cilju da smanji visoke potrošačke cijene i olakša građanima. Tako uvoznici više neće plaćati carine na potrošačke proizvode te na sirovine, poluproizvode i strojeve.

Država će ovime izgubiti oko 600 mil. švicarskih franaka, što je oko 645 mil. eura godišnjeg prihoda. Ipak, ovo će na ekonomiju i građane imati povoljan učinak, koji je procijenjen na oko 860 mil. franaka, što je oko 924 mil. eura. Ekonomist Milenko Stanić smatra da je ovakva mjera prisutna i u zemljama EU-a, što pokazuje da se kriza i tamo osjeti.

- Visoka inflacija prethodnih godina utjecala je na ovakve cijene. Krajem prošle i početkom ove godine možemo vidjeti restrikcije u pogledu proizvodnje. Imali smo pad industrijske proizvodnje, značajan pad izvoza te je došlo do pada i uvoza. Budući da smo ekonomski ovisni o inozemstvu u pogledu kupnje finalnih proizvoda za potrošače, ali i sirovina, svaka mjera smanjenja uvoznih troškova značila bi puno za građane jer bi svi ti proizvodi trebali biti jeftiniji. Stimulacija, prije svega, iz entitetskih proračuna, a dijelom i iz zajedničkog proračuna za poticanje proizvodnje u nekim sektorima bila bi poželjna mjera. Neke od mjera su smanjenje carina, smanjenje PDV-a, poticaji za domaću proizvodnju. Tako se gradi konkurentska prednost i održivost ekonomije. Nažalost, kod nas ni jedna od ovih mjera nije ni najavljena, a kamoli realizirana - objasnio je Stanić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije