Politike u BiH

Svi u kampanji, Bošnjaci za unitarizam, Srbi separatizam, a Hrvati ravnopravnost

13.10.2021.
u 14:38

“Oni nas kao napadaju, mi se kao, eto, branimo”. Izjava je to vojnika JNA Bahrudina Kaletovića, koji je u Sloveniji najkraće objasnio raspad Jugoslavije, te je, nažalost, postala sinonim za gotovo trodesetljetni rasplet u BiH. Naime, tako i danas izgleda igra političkog ping-ponga, a u suštini je priprema za novi očekivani izborni ciklus, ponajprije između političkog Sarajeva i Banje Luke, između kojih se nastavilo podizanje letvica s nepromjenjivim politikama separatizma te unitarizma, dok se jedino na hrvatskoj strani i dalje inzistira na srednjem putu koji bi podrazumijevao jednaka prava za sve, piše Večernji list BiH. Pritom su bošnjački i hrvatski političari uspjeli mobilizirati i druge političke opcije, dok kod Srba novoj strategiji srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika još odolijeva oporba, znajući da u toj utakmici nema mogućnosti izaći kao pobjednik. Zbog toga u suštini ni jedna od politika, a sve su nacionalne, bilo da su vladajuće ili oporbene, ne nudi ekonomske, porezne ili socijalne programe koji bi sadržavali konkretna obećanja jer ih ne mogu ni dati.

Vojska RS-a i rovovi

Najdalje je otišao bošnjački čelnik i vrlo izvjesni kandidat SDA za bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović spominjući rat. 
- Život se sastoji i od življenja i umiranja, ratovi su dijelovi povijesti, ali se nadam da ćemo svi biti dovoljno pametni da takav scenarij izbjegnemo. Zaista bi to bio grijeh u odnosu na jednu mladu generaciju koje nema dovoljno u BiH, koja treba zaraditi sebi i staroj generaciji mirovine, uvesti ih u rovove, da se tuku oko prostora kojeg ima previše. Čitavi su se gradovi iselili s Balkana - rekao je Izetbegović. Za sve što se loše događa optužio je Dodika. Ni SDP BiH, koji je druga po snazi bošnjačka stranka, nije se uspio odmaknuti od “obrane Bosne” kao iz izjave vojnika Kaletovića. 
- Mi u SDP-u BiH smo, s druge strane, potpuno svjesni katastrofalne političke situacije u Bosni i Hercegovini, koordiniranoga udara na državne institucije, širenja ratne psihoze i sve agresivnijih i bezobraznijih retoričkih napada i osporavanja teritorijalnoga integriteta BiH. Takvo ponašanje neće i ne može proći bez našeg jasnog odgovora. Zbog adekvatnog odgovora na novonastalu situaciju, SDP BiH će formirati Odbor za zaštitu ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, koji će činiti eminentni stručnjaci iz relevantnih oblasti - poručili su doslovno se prislanjajući uz bok SDA u dokazivanju tko je veći domoljub. A u suštini riječ je o alibi-politici u nedostatku ideja koje bi se temeljile na socijalnoj pravdi, što bi trebala biti misija ove stranke. Dodik je pak napravio novi iskorak. Najavio je donošenje niza odluka kojima bi se ovaj entitet vratio na “izvorni Dayton” preuzimanjem nadležnosti u oblasti Oružanih snaga, zabrane rada SIPA-e, OSA-e... - Odbacit ćemo sve nametnute zakone koje je bilo koji visoki predstavnik donio u prošlosti - istaknuo je Dodik. Iz SDS-a se pak pokušavaju izvući iz Dodikove stupice, no na sjednici Narodne skupštine RS-a teško će moći objasniti da su im pri srcu više Oružane snage BiH umjesto srpske vojske ili pak službe za entitetske agencije za prikupljanje prihoda od one državne. Čak iako će pri tome upozoravati da bi takvi potezi mogli dovesti u opasnost postojanje RS-a. Naime, imaju izbor između podupiratelja stajališta političkog Sarajeva ili pak “autentične” srpske politike.

Dvije izborne jedinice

Istodobno HDZ BiH kroz HNS BiH ustrajava na izmjeni Izbornoga zakona BiH kako bi Hrvati mogli birati predstavnike bez nametanja, što bi u slučaju uspjeha bila vjerojatno uporišna točka za predizbornu kampanju ove stranke. No, vrlo izvjesno, kako je to ranije upućivao i predsjednik ove stranke Dragan Čović, to bi bio i početak političkog pluralizma kod Hrvata te bi vodio gubljenju monopola kod Hrvata. Za Čovića je rješenje izborne reforme vrlo jednostavno. 
- Ako želimo legitiman izbor članova Predsjedništva, a uz to osigurati i klasičan građanski koncept, onda bi jednostavno dvije izborne jedinice u Federaciji sve riješile. Političkom Sarajevu odgovara da po pitanju Izbornog zakona ne bude promjena jer je uvjereno, a to i ne krije, da će dočekati sljedeće izbore, da će izabrati ne samo člana Predsjedništva nego i Klub Hrvata. To je koncept “zadrži status quo” - smatra Čović. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije