Naslovnica Vijesti

Svi stvaramo otpad, a samo neki plaćaju njegovo zbrinjavanje

27. siječnja 2018. u 10:00 0 komentara 93 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Već par mjeseci u prostorijama Javnog komunalnog poduzeća Čistoća u Širokom Bijegu je nešto življe nego obično. Prema kazivanju djelatnika, svakodnevno stižu korisnici usluga, gdje u prostorijama poduzeća potpisuju ugovor o pružanju komunalnih usluga, piše Večernji list BiH. 

Prava i obveze

- Javno komunalno poduzeće Čistoća d.o.o. Široki Brijeg pozvalo je sve stanovnike na području grada Širokog Brijega da potpišu ugovor o sakupljanju i odvozu komunalnog otpada. Ustvari, ovim ugovorom se utvrđuju prava i obveze ugovorenih strana u pravnom odnosu pružanja usluga odvoza i odlaganja komunalnog otpada iz objekta korisnika usluga. Da skratim, mi jamčimo da ćemo kvalitetno i pravodobno odvoziti i odložiti otpad, a korisnik usluga da će po propisu pripremiti otpad. Naravno, obveza je i plaćanje usluge do 20. u mjesecu, i to za fizičke osobe u iznosu od 16,01 KM po kućanstvu. Naravno, sve ovo radimo sukladno članku 84. Odluke o komunalnom redu (Službeni glasnik Grada Širokog Brijega) - tvrdi Zoran Slišković direktor JKP Čistoća.

Danas svaki stanovnik u BiH “proizvodi” dnevno oko kilogram komunalnog otpada. Tako i Širokobriježani, kao i ostali bh. stanovnici, svakodnevno odlože skoro 30 tona otpada, koji, nažalost, ponekad završi u rijeci Lištici ili na zelenim pašnjacima, prometnicama i tko zna gdje sve ne. Na upit jesu li možda krenuli u potpisivanje ugovora zbog loše naplate, direktor Slišković je rekao da je i to jedan od razloga, no, osnovni cilj je urediti odnos između davatelja usluga i korisnika. - Naplata je dosta dobra, bolje reći solidna. Dok dvije trećine obveznika uredno izmiruju svoje obveze, s trećinom, moram priznati, imamo poteškoća. No, uglavnom većina izmiri svoje obveze s izvjesnim zakašnjenjem. Nažalost, problem je u obuhvatnosti. Znamo kako svi stvaramo otpad, a samo jedan dio plaća. Kada bismo obuhvatili veći broj korisnika, stanje bi bilo dosta bolje. Dalo bi se razmišljati o kvalitetnijem i češćem odvozu, pa čak i o smanjenju troškova. Naravno, za to treba i odluka grada. Naša sredstva su nedostatna i za obavljanje osnovnih djelatnosti. Naše najmlađe vozilo je proizvedeno 2001. godine - tvrdi Slišković.

Smještaj strojeva

Posebno poziva ustanove i poduzeća, koji su neredovitiji platiše od običnog puka. Ipak Slišković planira, uz nabavu komunalnih vozila, kupiti i jedno vozilo za pranje ulica, ali i za uređivanje zelenih površina. U planu je i rješavanje kvalitetnog prostora, kako za smještaj strojeva tako i uredskih prostora. U planu su i druge aktivnosti u uređenju parkova, javnih prostora aktivnosti vezane uz njihovo čišćenje i drugo. No, za sve je potreban novac.

Slišković se nada kako će do kraja ove godine urediti odnose sa svim korisnicima, a pritom pokazuje i niz dopisa od raznih udruga koje hvale ovaj potez te traže da se i u njihovim sredinama pokrenu slične akcije. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.