Mogherini:

Svi smo odgovorni za zaštitu, očuvanje i promicanje ljudskih prava

Federica Mogherini
21.03.2017.
u 11:03

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je, uime EU, da je Međunarodni dan za borbu protiv rasne diskriminacije prilika za podsjećanje da diljem svijeta muškarci, žene i djeca i dalje trpe posljedice rasne diskriminacije na temelju njihove boje kože, rase, porijekla, kaste, vjeroispovijesti te etničkog ili nacionalnog porijekla.

- Uskraćena su im temeljna prava te na njih nerazmjerno utječu siromaštvo i nejednakost. Govor mržnje i drugi pojavni oblici rasizma, rasne diskriminacije i ksenofobije, ne samo da nisu iskorijenjeni, već su u porastu. To utječe na jednakost, slobodu, solidarnost i pravdu diljem svijeta - kazala je.

Mogherini navodi da je EU i dalje predana borbi protiv svih oblika rasne diskriminacije "i unutar i izvan naših granica".

- Surađujemo s državama članicama, civilnim društvom i međunarodnim partnerima na mjerama kojima se mogu postići promjene, postigli smo dogovor s velikim poduzećima za informacijske tehnologije o djelovanju protiv govora mržnje na internetu. Stvorili smo platforme poput Skupine EU na visokoj razini za suzbijanje rasizma, ksenofobije i drugih oblika netolerancije. Potičemo razmjenu najboljih praksi. Radimo na poboljšanju razumijevanja među zajednicama te uzimamo u obzir zabrinutost pogođenih skupina, među ostalim židovske i muslimanske zajednice. Želimo bolju integraciju migranata i potičemo kvalitetno obrazovanje - naglasila je.  

I unutar EU i s našim partnerskim državama radimo, kaže Mogherini,  na sprječavanju i suzbijanju rasizma, rasne diskriminacije i ksenofobije.

- U okviru našega globalnog angažmana i dalje smo nepokolebljiv zagovornik Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije. Neprekidno radimo na globalnoj provedbi Durbanske deklaracije i programa djelovanja Svjetske konferencije iz 2001. protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodnih oblika nesnošljivosti. Preuzetim obvezama u sklopu Desetljeća za narode afričkoga porijekla također osiguravamo da se obrati pozornost na diskriminaciju čije posljedice trpe zajednice afričkoga porijekla bilo gdje u svijetu – navodi ona.

Povodom 21. ožujka, Međunarodnog dana za borbu protiv rasne diskriminacije Federica Mogherini ističe da je uklanjanje rasne diskriminacije globalan izazov i cijela međunarodna zajednica, međunarodne organizacije i civilno društvo moraju na njemu raditi zajedničkim snagama.

- Svi smo odgovorni za zaštitu, očuvanje i promicanje ljudskih prava, naših vlastitih prava. Svi ćemo biti poštovani samo ako se sve nas bude poštovalo kao ljudska bića, uzimajući u obzir naše kulturno bogatstvo i raznolikost - poručila je, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?