Posušje

Svi osnovci na nastavu će moći u jednoj smjeni

26.03.2021.
u 15:44

Radovi na projektu vrijednom više od šest milijuna maraka, koji će omogućiti da svi osnovci u Posušju idu na nastavu u jednoj smjeni, nastavljeni su prema planu, a hodnicima nove Osnovne škole fra Petra Bakule uskoro bi mogao odzvanjati dječji smijeh, piše Večernji list BiH.

Moderni objekt

Vanjština objekta završena je, kao i dio unutarnjih radova, potpisan je ugovor za uređenje platoa oko škole, a ostalo je završiti sanitarne čvorove, kotlovnicu i školu opremiti klupama te ostalim namještajem. Prema riječima načelnika Posušja Ante Begića, završetak škole visoko je na listi prioriteta s obzirom na to da postojeća OŠ Ivana Mažuranića Posušje ima oko 1400 učenika te ju je nužno rasteretiti. Naime, dok većina općina i gradova u BiH muku muči s nedostatkom učenika i praznim učionicama, Posušju nedostaje školskog prostora. Kada je riječ o novoj školskoj zgradi, odrađen je velik dio posla. Nakon poduljih grubih radova, lani je izvedena završna žbuka u svim učionicama, hodnicima i administrativnim prostorijama. Razvedene su IT i elektroinstalacije, kao i one vezane uz sustav grijanja, vode i odvodnje. Radi se na uređenju sanitarnih čvorova. Mislilo se na svaki detalj i standarde koje treba imati moderni školski objekt. Svaka prostrana učionica bit će opremljena infrastrukturom za povezivanje informatičke opreme, poput računala i pametnih ploča, s mogućnošću nadogradnje. - Radimo usporedno na dva kolosijeka. Koliko god su nužni radovi na interijeru, i okoliš mora biti primjereno uređen. Pri tom ne mislim na estetiku, već funkcionalnost. Primjerice, slivne vode s viših gradskih područja završavale su upravo na ovom području, što je predstavljalo i potencijalnu zdravstvenu opasnost za buduće učenike. Stoga smo započeli s trajnom sanacijom školskog platoa, a prednosti će osjetiti i okolno naselje. U tijeku je uređenje 110 m okolnih staza i sadnja zelenila. Preostaje i postavljanje rasvjetnih tijela oko cijelog objekta nove škole - kazao je načelnik Begić te dodao kako će novo prometno rješenje, kružni tok, doprinijeti dodatnoj sigurnosti djece. Ravnatelj OŠ Ivana Mažuranića Zvonimir Širić kaže kako je primarni cilj ugradnja i instalacija rasvjete, radijatora te na kraju opremanje učionica.

Od prvog do petog razreda

- Treba usporedno raditi na završetku kotlovnice za koju su pripremni radovi već odrađeni. Nastava se ne može odvijati bez vanjskih igrališta za tjelesnu i zdravstvenu kulturu koja moraju biti ograđena, kao i kompletni parter škole zbog sigurnosti učenika - kaže Širić. U 28 učionica nove OŠ, prema planu, bit će učenici od prvog do petog razreda. Stvorit će se preduvjeti za nastavu u jednoj smjeni, što će doprinijeti kvaliteti nastavnoga procesa. Podsjetimo i da je Vlada RH lani za završnu fazu unutarnjeg opremanja nove OŠ fra Petra Bakule odobrila 600.000 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije