Liječnik srušio mit o dijetama

'Svi koji misle da će riješiti kolesterol tako što izbace masnoće, grdno se varaju'

23.05.2024.
u 13:33

'Najvažnija stavka je količina i redovno uzimanje obroka', istaknuo je

Gostujući u 'Uranku' na K1 televiziji, dr. Dejan Čubrilo, otkrio je kako možemo zdravo smršavjeti te je objasnio zašto je izbacivanje masti iz prehrane zbog kolesterola najveća greška.

'Nema čarobnih dijeta i formula, zadatak nam je da znamo što radimo i da održimo kontinuitet. Smršavit ćete 15 kilograma uz dijetu, ali nakon toga ste se još više otrovali. Proces prehrane nije 'od Nove godine do mora', već je to proces u kojem se uči na razini svijesti', kazao je.

'Najvažnija stavka je količina i redovno uzimanje obroka. Odmah recite sebi da ako jedete meso, pojest ćete veličinu i debljinu dlana, a uz to lagano povrće, a ne pola kilograma kupusa. Uzmite dječju zdjelicu povrća kuhanog na pari. Nema pauza od po pet, šest sati, nema jedenja poslije sedam navečer, nego ćete pojesti šaku badema, jedno jaje', istaknuo je.

'Ne uzimajte kruh ako imate problem s glutenom. Navečer možete namazati maslac i džem, ništa nije sporno, ali važna je količina. Ako ste nakon toga još gladni, oko deset navečer, i vi idite u krevet u 23 ili 24 sata, uzmite šaku badema', savjetovao je dr. Čubrilo.

'Bademi sadrže masti, ali one su jako dobre. Da bi tijelo stvaralo energiju, mora imati dovoljnu količinu masti, a ne šećera. Dakle, mi moramo konzumirati masnoće, bilo da su to bademi ili pet čvaraka. Pitaju se kako mogu jesti čvarke kad su na dijeti. Možete, ali pet, a ne pola kutije', rekao je.

Dr. Čubrilo istaknuo je i kako mnogi griješe tako što izbacuju masti ako imaju problem s kolesterolom.

'Svi koji misle da će riješiti kolesterol tako što izbacuju masnoće, grdno se varaju. To obično bude problem. Svaki obrok je kemijska reakcija. Ja teoretski mogu pojesti pet čvaraka u 10 ujutru, u 12, u 17 popodne, pa u 22 sata navečer. To nam daje energiju', kazao je dr. Čubrilo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije