Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Svi klinički centri u BiH imaju izolatorije, 14 osoba u samoizolaciji

"Izolatoriji imaju u sva tri klinička centra koji su odvojili odjele gdje mogu primiti ovakve pacijente", rekao je ministar Mandić.
28. veljače 2020. u 14:37 0 komentara 114 prikaza
Foto: Reuters/Pixsell

Prema posljednjim informacijama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, na području FBiH je 14 osoba koje su u samoizolaciji, jer su u proteklih 15 dana boravile u Italiji ili bile u kontaktu sa zaraženom osobom.

Federalni ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić rekao je da su to zdravi ljudi kojima ne treba njega ni lijekovi jer nemaju nikakvih simptoma, ali se čeka da prođe vrijeme inkubacije kako bi bili sigurni da nisu zaraženi.

"U slučaju potrebe za karantenom za veći broj ljudi, Vlada FBiH će se pobrinuti da to bude jedan hotel ili slično. Treba slušati struku, ne ići na javne skupove, ne putovati u zemlje u kojima je zabilježen veći broj potvrđenih slučajeva i predložili smo da se otkažu ekskurzije u te zemlje", rekao je Mandić.

Istaknuo je kako su od danas medicinskim ustanovama koje su nadležne za smještaj i testiranje pacijenata koji su bili u kontaktu ili se sumnja da su zaraženi koronavirusom, dostupna neograničena sredstva za potrebnu opremu.

"Izolatoriji imaju u sva tri klinička centra koji su odvojili odjele gdje mogu primiti ovakve pacijente", rekao je ministar, piše Klix.ba. 

Pomoćnik federalnog ministra zdravlja Goran Čerkez kazao je kako su danas održana dva sastanka i ministarske konferencije na kojima su prisustvovali predstavnici svih razina kao i policijskih agencija. Naglasio je da svakodnevno surađuju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

"Očekujemo pošiljku maski iz Češke, a radimo na osiguranju opreme kontinuirano iako je evidentiran nedostatak mreže na tržištu Europe. To smo riješili preko naših gospodarstvenika. Održan je i sastanak premijera i ukazano je da nema potrebe za podizanje panike, ali da je opreznost potrebna. Virus će se pojaviti u BiH, a cilj je lokalizirati ga. Sve mjere koje se provode u svijetu, provode se i u BiH. Laboratorij u Sarajevu ima 750 testova, imamo ih i u Mostaru i Banjoj Luci. U kontaktu smo i sa OSBiH i Crvenim križom", rekao je Čerkez.

Poručio je kako treba pratiti mjere koje propisuju zdravstvene vlasti, a ne da pojedini subjekti poduzimaju svoje posebne mjere.

Na pitanje što je sa zrakoplovom koji je stigao iz Rima, Čerkez je rekao kako je riječ o turistima i da s njima postupaju isto kao i ostale zemlje.

"Pratimo ih, znamo gdje borave i svakodnevno se prati ima li neko problema ili simptome. Tek onda se poduzimaju mjere. Sustav radi i dobro smo uvezani, tako npr. znamo da nam sutra dolazi osam državljana BiH iz Irana preko Beograda", rekao je Čerkez.

Direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar izrazio je zadovoljstvo suradnjom svih institucija, zavoda i policijskih agencija.

Na današnjoj konferenciji rečeno je ikako su tijekom jučerašnjeg dana svi uvezani u sustavu imali vježbu gdje su potencijalni slučaj riješili za 15 minuta.

Ponovili su kako se osobe koje su boravile u Italiji, Kini ili bile u kontaktu sa zaraženim osobama, trebaju javiti dežurnim epidemiolozima ili hitnoj pomoći, podsjećajući da krše zakon ako to ne učine. Ukoliko to ipak ne učine, to za njih mogu učiniti njihove bliske osobe ili građani koji imaju takve informacije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.