federacija bih donijela odluku

Svi arheološki lokaliteti uz brze ceste i autoceste bit će zaštićeni

04.08.2020.
u 21:05

Svi arheološki lokaliteti koji se nalaze na trasi autoceste koridor Vc, autocestama koje se ne nalaze na trasi koridora Vc i brzim cestama na području Federacije BiH bit će zaštićeni. Naime, Vlada Federacije BiH donijela je na jednoj od svojih posljednjih sjednica odluku o preventivnom arheološkom istraživanju i zaštiti arheoloških lokaliteta na trasi autoceste koridor Vc, autocesta koje se ne nalaze na trasi koridora Vc i brzih cesta, piše Večernji list BiH.

Preventivni radovi

Prema navedenoj odluci, Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar obvezuju se, u suradnji s Federalnim ministarstvom prometa i veza, organizirati izvođenje preventivnih arheoloških istraživanja i zaštitu lokaliteta i spomenika kulture na trasi autoceste koridor Vc, autocesta koje se ne nalaze na trasi koridora Vc i brzih cesta, na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.

“Za izvođenje preventivnih arheoloških istraživanja te zaštitu lokaliteta i spomenika kulture na trasi autoceste koridor Vc, autocesta koje se ne nalaze na trasi koridora Vc i brzih cesta na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar dužne su angažirati Zavod za zaštitu spomenika, federalnu upravnu organizaciju u sastavu Federalnoga ministarstva kulture i sporta”, navodi se u odluci Vlade Federacije BiH.

Tako se Zavod za zaštitu spomenika obvezuje u svrhu realizacije zadataka organizirati i koordinirati izvođenje preventivnih arheoloških istraživanja, zatim organizirati i koordinirati aktivnosti u cilju trajne zaštite ugroženih registriranih i novootkrivenih arheoloških lokaliteta i spomenika kulture, dati suglasnost i odobrenja te osiguravati stručni nadzor nad izvođenjem arheoloških istraživanja.

Odluka i Koridor Vc

Također, Zavod za zaštitu spomenika obvezuje se zadatke iz odluke realizirati prije početka gradnje, odnosno dinamiku svojih radova uskladiti s dinamikom radova izvođača pojedinih dionica. “Financiranje preventivnih arheoloških istraživanja te zaštitu arheoloških lokaliteta i spomenika kulture na trasi autoceste koridor Vc, autocesta koje se ne nalaze na trasi koridora Vc i brzih cesta dužan je pravodobno osigurati investitor radova na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine”, zaključeno je u odluci o preventivnom arheološkom istraživanju i zaštiti arheoloških lokaliteta na trasi autoceste koridor Vc, autocesta koje se ne nalaze na trasi koridora Vc i brzih cesta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije