Donosimo presjek stanja

Sveučilište za novo doba - rezultati govore o uspjehu, kvaliteti, ostvarenim ciljevima

12.12.2020.
u 13:10

386 doktora znanosti, 158 studijskih programa, 1000 nastavnika, 11 tisuća studenata, samo je dio brojki koje govore kako je Sveučilište u Mostaru sa svojih deset fakulteta, jednom akademijom, pridruženim članicama, centrima napravilo značajne iskorake u svim segmentima svoga djelovanja u godinama truda i rada.

Obrazovanje i uspjeh

Sveučilište danas ima 158 studijskih programa na svim trima razinama, a u proteklom razdoblju pokrenuta su četiri nova preddiplomska studijska programa, devet diplomskih studija te dva doktorska studija. Na Sveučilištu je potpisano 137 sporazuma s nastavnim bazama i drugim organizacijama čime se povezuje praksa, znanost i umjetnost. Tri generacije, oko 50 studenata, studija medicine na engleskom jeziku jedan je od primjera uspjeha. Kako bi se osiguralo kvalitetno obrazovanje za buduće doktore, Medicinski fakultet potpisao je ugovor o suradnji sa StudiMed, njemačkom organizacijom koja surađuje s više od 30 sveučilišta na osnovi koje će upravo studenti medicine na engleskom jeziku iz Mostara prve tri godine studija boraviti u njemačkoj podružnici u prostorijama StudiMeda u Kölnu, a potom nastaviti studij u Mostaru.

Znanost je temeljni postulat svakoga sveučilišta. S 13 doktorskih studija i 386 doktoranada, više od 60 znanstveno-stručnih konferencija, simpozija i okruglih stolova, više od 70 znanstveno-istraživačkih projekata pokazatelj su koliko napora Sveučilište ulaže u znanost iako su izdvajanja za ovo područje na državnoj i entitetskoj razini zanemariva. U cilju daljnjeg jačanja znanstveno-istraživačkog rada izrađen je nacrt elaborata o radu Centra za doktorske studije Sveučilišta u Mostaru čiji su ciljevi i razlozi za utemeljenje ujednačavanje pravila i postupaka studiranja u trećem ciklusu. Prvi put na Sveučilištu u Mostaru izrađen je i predstavljen registar znanstveno-istraživačkih projekata i registar radova djelatnika i suradnika SUM-a. Intenzivno se radi i na podizanju rankinga SUM-a na svjetskim ljestvicama. Formiran je tim koji svakodnevno prati sve parametre za rangiranje i kontinuirano prikuplja podatke za različite aplikacije.

Nakon provedene integracije Sveučilište je izvršilo organizacijsku transformaciju poslovanja. Objedinjen je proces javnih nabava, služba financija i računovodstva u potpunosti je informatički uvezala cjelokupno financijsko poslovanje svih ustrojbenih jedinica i koordinira njihov rad, objedinjene su stručne službe u sveučilišnim centrima. Sveučilište je, u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje i njihovim programom sufinanciranja, zaposlilo 34 asistenta u posljednje tri godine. Osim prijma u radni odnos, značajno je proširena baza nastavnika mladim ljudima izborom ukupno 162 asistenta, 161 višeg asistenta, 161 docenta, 63 izvanredna profesora i 26 redovitih profesora. Sveučilište je uspješno prošlo postupak reakreditacije Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH te ima i međunarodnu akreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske. U posljednje tri godine u nastavi, po akademskoj godini, sudjelovalo je od 240 do 254 nastavnika iz Hrvatske te je u istom razdoblju sa Sveučilišta u Mostaru po navedenim godinama upućivano od 24 do 30 mlađih zaposlenika Sveučilišta na poslijediplomske studije u Hrvatsku. Sveučilište je član Rektorskog zbora/Rektorske konferencije BiH gdje je vidljiva odlična suradnja, a vrijedan podatak je i 50 nastavnika sa svih javnih sveučilišta u BiH. Kao član Rektorskog zbora RH suradnja se odvija kroz razmjenu nastavnika, istraživačkih projekata, međunarodnih i prekograničnih projekata. Sveučilište je redovito i na godišnjim konferencijama Europske asocijacije sveučilišta. Sveučilište surađuje s općinama, gradovima, županijama, institucijama i tvrtkama na znanstveno-istraživačkim aktivnostima od zajedničkog interesa, projektima, prijenosu i razmjeni znanja te zajedničkom kreiranju inovativnog društva znanja.

Međunarodni projekti

Sveučilište u Mostaru steklo je iskustvo kroz rad na 44 europska Erasmus projekta, za 50% povećan je broj iskorištenih mobilnosti, potpisana su 74 različita sporazuma o suradnji te SUM provodi zajedničke studije s europskim sveučilištima. Potpisan je i prvi sporazum s institucijom visokog obrazovanja Sjedinjenih Američkih Država, sa St. John’s sveučilištem koje ima 150 godina dugu tradiciju. Sveučilište je član Agencije za frankofoniju koja okuplja 1007 sveučilišnih ustanova te BRAUIC konzorcija koji ima 57 članica. Ured za međunarodnu suradnju u protekle tri godine svoga djelovanja sudjelovao je na više od 60 međunarodnih događaja, održao više od 50 službenih sastanaka i više od 100 online sastanaka po pitanju održavanja i ostvarivanja međunarodnih partnerstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije