Rješenje o institucionalnoj akreditaciji

Sveučilište u Mostaru: Akademska izvrsnost na najvišoj razini

26.01.2024.
u 16:17

SUM je u potpunosti ispunio kriterije koji se odnose na politiku osiguranja kvalitete, izradu i odobravanje programa, učenje, podučavanje i vrednovanje usmjereno na studenta, upis i napredovanje studenata, priznavanje i certificiranje...

Sveučilište u Mostaru uspješno je prošlo postupak reakreditacije Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine, što je potvrđeno rješenjem o institucionalnoj akreditaciji s devet potpuno ispunjenih i jednim znatno ispunjenim kriterijem, što je do sada najbolja ocjena za Sveučilište u Mostaru. Rješenje je rektoru Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoranu Tomiću uručio Adnan Velagić, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

Izvrsna ocjena

- Ovo je ogroman uspjeh, ne samo za Sveučilište u Mostaru nego i za visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini. S javnim sveučilištima u Bosni i Hercegovini dijelimo brige, izazove, zadovoljstva kroz partnerski i prijateljski odnos, a Sveučilište je napravilo evidentan iskorak u kvaliteti svih aspekata visokog obrazovanja. Naša misija je oblikovanje budućnosti pružanjem visokokvalitetnog obrazovanja, na čemu se temelje i naši strateški ciljevi, a rezultati institucionalne akreditacije ukazuju upravo da oblikujemo poticajno okružje u kojemu će se studenti, istraživači i znanstvenici moći kvalitetno afirmirati po europskim standardima. Ovo rješenje s izvrsnim ocjenama znak nam je da nastavimo raditi po europskim standardima i normama jer samo istinska predanost i rad ishode vidljive rezultate – istaknuo je rektor Tomić.

Sveučilište u Mostaru u potpunosti je ispunilo kriterije koji se odnose na politiku osiguranja kvalitete, izradu i odobravanje programa, učenje, podučavanje i vrednovanje usmjereno na studenta, upis i napredovanje studenata, priznavanje i certificiranje, resurse za učenje i podršku studentima, upravljanje informacijama, informiranje javnosti, kontinuirano praćenje i periodičnu reviziju programa te periodično vanjsko osiguranje kvalitete. Znatno ispunjen kriterij odnosi se na nastavno osoblje, odnosno omjer domaćeg kadra i vanjskih suradnika u nastavi. Izvrstan rezultat odraz je unutarnje reforme Sveučilišta u Mostaru kroz protekle godine, koja je vođena po europskim standardima i normama visokog obrazovanja, odnosno europskoga prostora visokoga obrazovanja. Visoka ocjena rezultat je rada i ustrojbenih jedinica, odnosno fakulteta, gdje se i odvija život na Sveučilištu, a koji svakodnevnim radom i trudom provode i doprinose razvoju nastavnog procesa, ali i svih drugih segmenata akademske zajednice. Izvrstan uspjeh je odgovor na visoko postavljene ciljeve i strateško upravljanje Sveučilištem u Mostaru.

Brojni su izazovi pred Sveučilištem u Mostaru, kao i visokim obrazovanjem u cjelini, a iskoraci su odraz sposobnosti brze prilagodbe na obveze i trendove koje Sveučilište u Mostaru prepoznaje, analizira i provodi, a ovakvi rezultati potvrda su takvog pristupa. Proaktivan pristup promjenama i svim izazovima ključ je uspješnog procesa koji vodi do promjena i značajnih iskoraka. Svi rezultati i iskoraci navedeni u akreditaciji vrednovani su i prepoznati i pozicioniranjem Sveučilišta na svjetskim rang-ljestvicama, poput QS World University Rankings, WURI, na kojoj je Sveučilište u Mostaru kao jedino sveučilište iz Bosne i Hercegovine.

Europske akreditacije

Sustav strateškog upravljanja kvalitetom i organizacijom orijentiran je na studente i ishode učenja kako bi studenti Sveučilišta u Mostaru imali konkurentno znanje, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire. Slijedom toga Sveučilište u Mostaru je u postupku akreditacije za međunarodni združeni doktorski studij u obrazovnim i komunikacijskim znanostima, koji izvodi u konzorciju sa Sveučilištem u Ljubljani, Sveučilištem Sjever, Burch sveučilištem, uz administrativnu pomoć FH Burgenland iz Austrije. Proces reakreditacije provodi Austrijska agencija za akreditaciju te zahtijeva kontinuiranu komunikaciju i detaljnu dokumentaciju kako bi se osiguralo da program odgovara svim postavljenim standardima. Ovaj proces je ključan kako bi se zajamčila kvaliteta obrazovanja i međunarodno priznanje studijskog programa. Također, Sveučilište u Mostaru priprema se i za europsku akreditaciju koju će provesti Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske na proljeće. Uspješnim akreditacijskim procesima studenti Sveučilišta u Mostaru dobit će potvrdu konkurentnog znanja na europskom i svjetskom tržištu rada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije