Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Župa nekoliko puta poharana, ostala bez ijednog vjernika, danas stoji obnovljena i ponosna

Svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij mons. Pezzuto
31. siječnja 2021. u 18:45 0 komentara 1674 prikaza
Foto: Vecernji.ba
Pogledajte galeriju 1/17

Današnji dan je za Skopaljsku Gračanicu, malo mjestašce kraj Bugojna pretežno naseljeno hrvatskim življem bio uistinu poseban. Proslavljena je 110. obljetnica župe Skopaljske (rajske) doline, koja je dekretom biskupa Josipa Stadlera osnovana 31. siječnja 1911. godine i koja je kroz burno prošlost ovoga kraja i zemlje u nekoliko navrata poharana.  Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH, a među brojnim vjernicima koji su nazočili misnom slavlju primjetili smo visoke političke dužnosnike Hrvata u BiH, među kojima i predsjednika HNS-a dr. Dragana Čovića, zatim rektora Mostarskoga sveučilišta prof. dr. Zorana Tomića, te predstavnike županijske, federalne i općinske vlasti.
Riječi dobrodošlice nazočnim vjernicima i papinskom nunciju uputio je domaćin župnik don Ilija Ivoš, koji je uz ostalo poručio:

Homer, Vergilije, Dante...

“Izražavam srdačnu zahvalnost na časti i ljubavi koju nam iskazujete svojim posjetom povodom  110. obljetnice ustanovljenja župe Skopaljska Gračanica pod patronatom velikoga sv. Jeronima Dalmatinca, kasnije i Srca Marijina. Dalekovidni nadbiskup,  sluga božji Josip Stadler vidio je potrebu i snagu zajedništva pa je osnovao nove brojne župne zajednice- župe. Filozofski je i kršćanski aksiom: “Čovjek je misaono, duhovno i društveno biće. Nema više mislilaca kao što su bili Homer, Vergilije, Dante Alighieri ili naš Marko Marulić. Neponovljivi su velikani duha poput Sokrata, sv. Pavla, sv. Augustina i Tome Akvinskoga. Društvena dimenzija čovjeka u ozbiljnoj je krizi. Širenje zaraznog virusa Covid 19  zaoštrena je do kraja. Društvena  dimenzija čovjeka svedena je na posrednu ulogu komunikacijskih medija. Društvenom distancom još se i pojačava. U nevoljama, katastrofama, osamljenosti- distanca postaje dodatna muka. Čovjek pojedinac svatko osobno nosi radosti i muke života. Samo mu zajednica može uvećati radost, ublažiti bol izliječiti rane. Upravo takvo zajedništvo želimo i nastojimo graditi u ovoj sredini. Zato Vas i molimo  da nam ovom misnom žrtvom i svojom pastirskom riječi budete podrška i potpora na tom putu. Kličemo Vam dobro nam došli - poručio je na početku mise župnik Ivoš, koji se u svome pozdravnom govoru na velikoj pomoći koju su pružali i pružaju Župi zahvalio Vladi Republike Hrvatske i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, te  ministru i ministricama  Vlade FBiH  Denisu Lasiću, Zori Dujmović i Jelki Milićević.

Nakon župnika Ivoša, nazočnim vjernicima se obratio i nuncij mons. Pezzuto, osvjedočeni prijatelj ove župe koji je svojom nazočnošću uveličao ovaj veliki i poseban događaj za Hrvatske katolike ovoga kraja. Mons. Pezzuto je u homiliji naglasio ulogu Isusova zemaljskog oca Josipa, kojemu je upravo i posvećena 2021. godina.

“Započeli smo godinu posvećenu svetom Josipu, trebamo mu se povjeriti i moliti ga za pomoć u provođenju Evanđelja u praksi. Kao što znate, sveti je Josip bio Isusov zemaljski otac i tijekom svog života živio je samo po Riječi Božjoj, onoj objavljenoj starozavjetnim Ocima, a osobito po onoj utjelovljenoj u Isusu, postavši, tako, njezinim učenikom. Na taj je način, živeći s Riječju koja je postala tijelom, svoju stolariju pretvorio u glasovitu “školu” Evanđelja. Zato možemo svetog Josipa - zajedno s Djevicom Marijom - smatrati zaštitnikom svih onih koji Božju Riječ žive i provode je u praksi” - kazao je mons.Pezzuto, uzgred citravši riječi velikog Ghandija i njegovo oduševljenje Evanđeljem i kršćanstvom. “Kad sam pročitao Evanđelja i stigao do Isusova Govora na gori počeo sam shvaćati dubinu kršćanskog nauka”. Gandhi je poticao: “Duboku žeđ utažite na izvorima Govora na gori.”

Župa je nazvana Skopaljskom Gračanicom po selu Gračanica koja je smještena na rijeci Vrbas, na otprilike pola puta između Uskoplja i Bugojna, dok je pridjev “skopaljska” dobila po regiji Uskoplje, odnosno Skopje, gdje se to selo nalazi, kako bi se razlikovala od istoimenih mjesta u Bosni. U vrijeme osnutka ova novouspostavljena župa sastojala se od 150 katoličkih obitelji, koje su obitavale u selima razbacanima po brdsko-planinskom kraju.

Najteže vrijeme za župu Skopaljska Gračanica, bila je druga polovica 1993. godine kad ju je u cijelosti uništila Armija BiH, predvođena dotadašnjim boljševičko-komunističkim oficirima JNA, koji su potjecali iz Srbije. Preživjeli župljani ove župe izbjegli su u obližnje krajeve pod hrvatskom kontrolom (Rama, Duvno, Livno), a brojni su završili i po zapadnoeuropskim zemljama, ali i u Kanadi,  SAD-u, pa i u Australiji. One koje je zarobila, Armija BiH  koristila je kao živi štit u borbama protiv vojske bosanskohercegovačkih Hrvata.

Zločinački pohod

Razorivši domove i opustošivši posjede, poljoprivredne i druge strojeve katoličkih Hrvata središnje  Bosne, kao i župljana župe Skopaljska Gračanica, Armija BiH opustošila je i obečastila i kuću časnih sestara Družbe Služavki Maloga Isusa, župnu kuću i župnu crkvu – koju je pretvorila u sabiralište za stoku pobijenih i prognanih župljana. Istodobno je obeščastila i kapelice po katoličkim  grobljima te poharala katolička groblja ove župe, kao  i drugih katoličkih župa gornjovrbaškog kraja. Župa je ostala bez ijednog vjernika.

Intenzivnija obnova župe Skopaljska Gračanica zbila se u vrijeme don Tadije Ivoša, mladog svećenika  Vrhbosanske nadbiskupije, koji je njome upravljao  od 21. srpnja 2008. do 25. srpnja 2018. godine, i njegova brata blizanca kao duhovnog pomoćnika don  Ilije Ivoša, koji ga je na mjestu župnika ove župe i naslijedio 25. srpnja 2018. godine. U to vrijeme obnovljena je i nadograđena župna  kuća, na ostacima župne staje podignuta je župna  dvorana, saniran je i nadograđen crkveni zvonik  u koji su postavljena tri zvona – dar rimokatoličke  župe St. Marien iz njemačkog mjesta Eickel.

Iako su je kroz povijest razni vandali lomili nisu je slomili, pa u svojoj ljepoti Župna crkva i danas stoji ponosno u cijelosti obnovljena te ukrašena mozaikom i vitrajima na svakom prozoru. U zadnje vrijeme intenzivno živi svoj duhovni život, a svečana misna slavlja predvode najviši crkveni dostojanstvenici Crkve u Hrvata i papinski nunciji. •

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.